Linkovi

CAMS potvrđuje smanjenje polutanata iznad Italije


Nitrogen dioxide analysis comparison over northern Italy. (Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS); ECMWF)
Nitrogen dioxide analysis comparison over northern Italy. (Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS); ECMWF)

Dok se Evropa bori s COVID-19, Copernicus sistem monitoringa atmosfere (Copernicus Atmosphere Monitoring Service/CAMS) od sredine februara prati 10% smanjenje površinske koncentracije dušikovog dioksida iznad Italije.

Pitanje poboljšanja kvalitete zraka je trenutno, u toku vanrednih mjera protiv COVID-19, sekundarno pitanje svijeta, ali satelitski monitoring je otkrio nagle promjene razine aktivnosti u Sjevernoj Italiji, gdje monitoring onečišćujućeg dušikovog dioksida (NO2) pokazuje postupni trend smanjenja emiija od oko 10% sedmično u posljednjih 4-5 sedmica.

Regionalne analize kvalitete zraka CAMS dolaze u obliku satno umreženih karti, a dobivaju se kombinovanjem satelitskih posmatranja. Uzimajući tačku koja pokriva Milano, dolje je prikazana promjena površinske koncentracije NO2 od 1. januara pa do 11. sedmice ove godine.

(Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS); ECMWF)
(Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS); ECMWF)

Iako nije vidljiv jasan trend tokom prvih pet sedmica, trend pada može se primijetiti počevši od 6. sedmice do danas. Prosječne koncentracije NO2 u januaru su bile oko 65 miligrama po metru kubnom, u februaru 45 miligrama po metru kubnom, da bi u prvoj polovini marta iznosile oko 35 miligrama po metru kubnom. Slični trendovi opadanja zabilježeni su i za ostale gradove na sjeveru Italije, poput Torina i Bergama, a postepeni pad se bilježi i u Bolonji i Veneciji.

„Ono što satelit primjećuje proporcionalno je vertikalno integrisanoj količini polutanata od tla do vrha atmosfere“, objašnjava Vincent-Henri Peuch, direktor CAMS. „To se prilično razlikuje od koncentracije na površini, a još više od emisija. S obzirom na ta ograničenja, vrlo je nevjerojatno da se može prepoznati signal padajuće razine aktivnosti. To pokazuje opseg mjera koje je poduzela Italija. "

Dušikov dioksid je kratkotrajni zagađivač. Nakon emitovanja, u atmosferi će se zadržati kraće od jednog dana prije odlaganja ili reakcije s drugim plinovima. To znači da ovaj zagađivač ostaje prilično blizu mjesta gdje je ispušten. Većina njegovih izvora emisije nalazi se na površini i nastaju ljudskim aktivnostima poput prometa, proizvodnje energije, grijanja stanova, industrije itd. Izvori se uveliko razlikuju tokom dana, kao i ovisno o danu u sedmici i mjesecu. Koncentracije ovog polutanta ovisi i o faktorima kao što su vremenske prilike, jer će hladno vrijeme potaknuti povećano grijanje i energetske potrebe.

XS
SM
MD
LG