Linkovi

Kalifornija se sprema za veliku, potencijalno opasnu oluju


This satellite image made available by NOAA shows a storm system approaching the US West coast on Tuesday, Jan. 3, 2023, at 6:36 p.m. EST.
This satellite image made available by NOAA shows a storm system approaching the US West coast on Tuesday, Jan. 3, 2023, at 6:36 p.m. EST.

Meteorološki prognostičari kažu da su "svi sistemi spremni" za veliku oluju koja će zahvatiti Kaliforniju u srijedu i četvrtak, s najvećim intenzitetom koji će se dogoditi od ponoći u srijedu do podneva u četvrtak.

Jaki vjetrovi pridonijet će impresivnoj dinamici oluja "postavljajući pozornicu za masivne padavine" u obalnim planinama južne Kalifornije okrenutim prema jugu, posebno u lancu Santa Ynez u okruzima Santa Barbara i Ventura, kažu prognostičari.

To bi moglo uzrokovati opasna stanja. Dana 9. januara 2018., zajednica Montecito u podnožju planina Santa Ynez bila je opustošena ogromnim naplavinama koje su ubile 23 osobe kada je pljusak pao na svježi ožiljak od požara.

Uzastopne snažne oluje mnoge su Kalifornijce natjerale da se pripreme za najgore.

U San Franciscu, ekipe su žurile očistiti smeće, lišće i mulj koji su začepili neke od 25.000 gradskih odvodnih kanala tokom subotnjeg pljuska prije sljedeće oluje.

Nacionalna meteorološka služba predviđa do 15 cm kiše u San Franciscu s vjetrovima brzine do 48 km/h s udarima od 96 km/h.

Gradonačelnik Londona Breed rekao je da gradski radnici možda neće imati dovoljno vremena da očiste sve oborinske odvode prije srijede i zamolio je javnost da se pripremi tako što će nabaviti vreće s pijeskom kako bi spriječili poplave, izbjegavajući nepotrebna putovanja i pozivajući hitnu samo u hitnim slučajevima na život ili smrt.

Gradske vlasti su do utorka podijelile 8500 vreća s pijeskom, tražeći od stanovnika da ih uzmu samo ako su u prošlosti doživjeli poplave.

Tink Troy, koji živi u južnom San Franciscu, uzeo je u utorak neke vreće pijeska iz gradskog odjela za javne radove.

"Rekli su da će (oluja u subotu) biti loša, i bila je stvarno loša. Sada kažu da će ova biti još gora. Zato želim biti siguran da sam spreman i da ne moram ovo raditi dok pada kiša sutra", rekla je.

People fill sandbags in preparation for the next storms outside a public works station in South San Francisco, California, Jan. 3, 2023.
People fill sandbags in preparation for the next storms outside a public works station in South San Francisco, California, Jan. 3, 2023.

Oluje su značile jednu dobru stvar: snježni pokrivač koji pokriva kalifornijske planine jedan je od najboljih početaka u posljednjih 40 godina, rekli su dužnosnici u utorak.

Otprilike trećina vode u Kaliforniji svake godine dolazi od otopljenog snijega u Sierra Nevadi, planinskom lancu koji prekriva istočni dio države. Država je izgradila složeni sistem kanala i brana za prikupljanje te vode i skladištenje u golemim rezervoarima kako bi se mogla koristiti ostatak godine kada ne pada kiša ili snijeg.

Zbog toga službenici pomno prate koliko je dubok snijeg u planinama - a utorak je bio prvi službeni pregled snijega ove zime, svojevrsni događaj Dana mrmota na kojem Kalifornijci prvi put vide koliko bi zima mogla biti korisna.

U cijeloj državi snježni pokrivač iznosi 174% povijesnog prosjeka za ovu godinu, što je treće najbolje mjerenje u posljednjih 40 godina. Još više snijega očekuje se kasnije ovog ove sedmice i tokom vikenda, što dužnosnicima daje nadu za vlažnu zimu koja je državi toliko potrebna.

Ali dobar početak ne jamči i dobar završetak. Prošle godine, snježni pokrivač u cijeloj državi bio je 160% prosjeka na prvom mjerenju. Uslijedila su tri najsušnija mjeseca ikad zabilježena u Kaliforniji. Do 1. aprila- kada bi snježni pokrivač u Sierri trebao biti na vrhuncu - snijeg je bio samo 38% povijesnog prosjeka.

Ta je povijest potaknula u utorak prigušeni optimizam državnih dužnosnika.

"Iako vidimo nevjerovatan snježni pokrivač - a to samo po sebi može biti prilika da odahnemo - nipošto nismo uspjeli po pitanju suše", Karla Nemeth, direktorica kalifornijskog odjela Water Resources, rečeno je u utorak nakon ceremonijalnog mjerenja snijega u zajednici Phillips, zapadno od jezera Tahoe.

Obećavajućem početku ove zime pridonio je niz jakih oluja, ponajviše u novogodišnjoj noći, kada je veći dio savezne države bio preplavljen jakom kišom koja je uzrokovala poplave koje su usmrtile jednu osobu i oštetile sistem nasipa u okrugu Sacramento.

FILE - This image taken Dec 31, 2022 and released by California Highway Patrol Truckee, vehicles stranded are stranded along Interstate 80 at the Nevada State line and Colfax, Calif.
FILE - This image taken Dec 31, 2022 and released by California Highway Patrol Truckee, vehicles stranded are stranded along Interstate 80 at the Nevada State line and Colfax, Calif.

Ta je oluja bila toplija, pa je donijela više kiše nego snijega. Očekuje se da će državu ove sedmice pogoditi još dvije snažne oluje, a one će biti puno hladnije. Nacionalna meteorološka služba kaže da bi planine mogle dobiti do 1,52 metra dodatnog snijega između dvije oluje.

Dok se oborina činila neuobičajenom za isušenu državu, ona odražava vrstu oborine koju bi država očekivala tokom normalne zime, ali je izostala u posljednjim sušnim godinama.

Oluje u Kaliforniji nisu dovoljne da službeno okončaju sušu koja sada ulazi u četvrtu godinu. Većina državnih rezervoara još uvijek je znatno ispod svog kapaciteta, s jezerom Shasta 34% punim i jezerom Oroville samo 38% punim. Potrebno je još više vremena da se podzemni rezervoari ponovno napune, a podzemne vode svake godine osiguravaju oko 38% opskrbe vodom u državi.

"Znamo da će trebati dosta vremena i vode da se povrati ovoliki skladišni prostor, zbog čega ne kažemo da je suša gotova kada počne padati kiša", rekla je Jeanine Jones, upraviteljica za sušu u Kaliforniji Odjel za vodne resurse.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG