Linkovi

SAD: I u Kaliforniji bez supe od ajkulinih peraja


Love ih, vrlo masovno, samo zbog peraja
Love ih, vrlo masovno, samo zbog peraja

Mnoge zemlje čije obale izlaze na mora i okeane spremni su podržati zabranu ulova ajkula u potpunosti. Zarad njihovog očuvanja nedavno je i u Ujedinjenim nacijama potpisana deklaracija o formiranju posebnih zona, utočišta za ajkule u kojima bi bio isključen svaki komercijalni ulov ajkula.

U restoranima Kalifornije više neće biti supe od ajkulinih peraja. Guverner te američke savezne države potpisao je zakon o zabrani ulova, prodaje i posjedovanje peraja od ajkula kao dio rastućeg pokreta širom svijeta zarad očuvanja ajkula od istrebljenja. Naravno i u Kaliforniji je podosta je onih, posebno žitelja kineskog porijekla, koji smatraju da zabrana te vrste nije opravdana, da je i diskriminirajuća.

Supa od peraja ajkule je u Kini poslastica poznata stotinama godina, sada vrlo omiljena među bogatim Kinezima, kojih je svakim danom sve više i mogu sebi priuštiti i tu vrstu luksuza.

Za ajkulina peraja i 700 dolara za kilogram....
Za ajkulina peraja i 700 dolara za kilogram....

Oni koji rade na očuvanju prirodne ravnoteže, poput Sarah Sikich, iz Los Angelesa, kažu da ulov ajkula zbog peraja ima vrlo teške posljedice. Sarah ističe:

„Oko 73 miliona ajkula biva ubijeno svake godine samo samo zbog ukusne supe.“

Ulov zbog peraja je vrlo unosan, ribari love ajkule, otsijecaju im peraja i bacaju ih nazad u more gdje ajkule ugibaju.

Barbara Long, takođe ekolog, podsjeća na bitnu činjenicu:

„Ajkule su ribe-grabljivice i bez njih nema ravnoteže u marinskom ekosistemu.“

Mnogi slavni, poput košarkaša Yao Minga i britanskog bogataša Ričarda Bransona, vode kampanje da se supe od ajkulinih peraja i u Kini skinu sa restoranskih jelovnika. Što se Kalifornijre tiče, ona je treća američka savezna država, u kojoj je zabranjena kupoprodaja ajkulih peraja. Cijena tih peraja dostiže i do 700 dolara za kilogram.

„Svaka zabrana automatski znači veću cijenu na crnom tržištu i zato je potrebno čvrsto zatvoriti sve moguće rupe. Kalifornija je bila najveći uvoznik ajkulinih peraja u Sjedinjene Države“ - kaže Sarah Sikich.

... da bi bila pripremljena vrlo ukusna supa
... da bi bila pripremljena vrlo ukusna supa

Protivnici zabrane smatraju da je kalifornijski zakon nedovoljno dosljedan jer zabranjuje upotrebu ajkulinih peraja, ali ne i ulov ajkula.

Senator kalifornijskog Senata Ted Lieu je glasao protiv:

„Možete uloviti ajkulu i prodavati kao ribu, ali kineski restorani ne mogu kupovati i pripremati supu od peraja, mada ima na stotine vrsta ajkula čiji opstanak nije ogrožen. Stoga mislim da je zakon diskriminirajući i nefer.“

Mnoge zemlje čije obale izlaze na mora i okeane spremne su podržati zabranu ulova ajkula u potpunosti. Zarad njihovog očuvanja nedavno je i u Ujedinjenim nacijama potpisana deklaracija o formiranju posebnih zona, utočišta za ajkule u kojima bi bio isključen svaki komercijalni ulov ajkula.

XS
SM
MD
LG