Linkovi

California se postupno izvlači iz recesije, no za mnoge - presporo


Nezaposleni stanovnici Californije u potrazi za radnim mjestom
Nezaposleni stanovnici Californije u potrazi za radnim mjestom

Poslovni analitičari kažu da se Californija mora riješiti dugoročne, strukturne probleme kako bi ostala kompetitivna, osigurala stabilno financiranje svojih škola, drugih javnih službi te poboljšala infrastrukturu.

Ekonomska recesija 2008. i 2009. teško je pogodila Californiju. Neke ekonomske grane još uvijek se nisu oporavile. Stopa nezaposlenosti u Kaliforniji, od blizu 12 posto, za gotovo tri posto veća je od nacionalnog prosjeka, a tržište nekretninama u toj državi jedno je od najgorih u zemlji.

Californijska ekonomija još uvijek je ogromna unatoč teškoj recesiji koja je usporila njen rast. Kad bi Californija bila neovisna država njena ekonomija bila bi po veličini osma na svijetu. Njene glavne grane su poljoprivreda, visoka tehnologija, tradicionalna industrija, zabava i turizam. Međunarodna trgovina se postupno oporavlja i prošle se godine dramatično povećala. Ekonomistica Nancy Sidhu iz Korporacije za ekonomski razvitak okruga Los Angeles kaže da visoko-tehnološki sektor dobro posluje zbog 'novih Internet aplikacija, novih aplikacija za mobitele i zbog, naravno, društvenih medija. Kompanije poput Applea i Googlea te druge upošljavaju nove ljude. One traže najbolje i najinteligentnije.'

Trgovina je postupno nadoknadila gubitke; potrošači ponovno kupuju. No trgovca na veliko Lianga Lianga smetaju visoki troškovi nabave i razmjerno mala potražnja. On kaže da se njegovi proizvodi za domaćinstvo iz uvoza te turistički suveniri još uvijek ne prodaju dobro, a da se cijena jedne pamučne majice povećala 25 posto od siječnja. "Situacija je vrlo loša. Za mene je vrlo loše' - kaže naš sugovornik.

Stanovnici Californije uglavnom se zapošljavaju na privremenim poslovima, a oni koji pružaju profesionalne usluge poput odvjetnika i računovođa imaju bolju zaradu. Filmska produkcija također je uhvatila maha.

Ovaj video urednik radi kod kuće - montira zvučne efekte u igrane filmove. Kaže da je biznis sada dobar. No Kalifornija ima dosta problema, a jedan su prometni problemi: gužve na auto-cestama, te zastarjele željezničke linije, zračne i pomorske luke. Po stanju infrastrukture, Californija je na samom dnu američkih saveznih država - kaže Susanne Trimbath koja provodi nacionalno istraživanje za Američku trgovinsku komoru.

Analitičari kažu da je najveći problem loše tržište nekretnina koje opterećuje druge sektore te je dovelo do smanjenja prihoda od poreza te rezova u lokalnim vladama i njihovim školskim sustavima.

Neki ulagači u Silicijskoj dolini dobro posluju pa će tako šest milijardi dolara u neplaniranom porezu dobro doći za saniranje ogromnog državnog duga. Kalifornija treba još deset milijardi dolara za zatvaranje rupe u proračunu zbog čega se otpuštaju brojni učitelji te djelatnici državne uprave. Poslovni analitičari kažu da se Californija mora nositi s dugoročnim problemima kako bi ostala kompetitivna, osigurala stabilno financiranje svojih škola, drugih javnih službi te poboljšala infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG