Linkovi

Kalifornija trenutno svjetla tačka u američkoj ekonomiji


Američka ekonomija još uvijek se usporeno oporavlja od recesije u koju je zapala 2008. i 2009. godine. U nekim industrijskim granama taj oporavak je znatno brži, kao primjera radi u stanogradnji, ali ukupno gledano nezaposlenost širom Sjedinjenih Država i dalje je visoka. Kalifornija je ekonomska svijetla tačka sa rastom većim od nacionalnog prosjeka, mada rast nije ujednačen na cijelom području te savezne države.

Agentica za kupoprodaju kuća i stanova Rosalie Andersen ističe da tražnja na tržištu nekretnina raste i dodaje:

"To je neka vrsta zagonetke. Mi, agenti, razgovaramo i pitamo se otkud toliko novca ljudima. I ono u što oni ponovo vjeruju je da je najbolja investicija kupovina stana ili kuće."

Ekonomski rast u Kaliforniji prošle je godine bio 3,5 odsto, cijeli procenat iznad američkog prosjeka. Mada je protok roba i proizvoda kroz velike kalifornijske luke intenzivan ekonomista Robert Kleinhenz iz Los Angelesa konstatuje:

"Još uvijek smo, međutim, ispod pred-recesionog obima prometa. Svake godine, od 2007. do danas, promet u lukama je veći, ali nismo dostigli raniji maksimum."

U poslovima na malo, prodaji majica i papuča primjera radi, stanje je drugačije. Henry Wong u svojoj radnji prodaje jeftine dekorativne i druge materijale uvezene iz Kine. Uz manju prodaju, drži i manji broj zaposlenih.

"Lakše mi je na taj način. Ima perioda kada radim sam. Kada je prodaja življa, držim i više radnika."


Kompanije visoke tehnologije vuku naviše američki ekonomski oporavak. No ni one sve. Cisco Systems je, unatoč dobroj prodaji, najavio otpuštanje 4 hiljade radnika da bi se adaptirao promjenama na tržištu. Kalifornijski turizam, ugostiteljstvo, bankarstvo i uslužne djelatnosti dobro posluju. Poljoprivredna proizvodnja, vrijedna 44 milijardi dolara raste. Stopa nezaposlenosti u Kaliforniji pala je sa iznad 12 procenata na 8,7 odsto.

Procentualno, to je najveće poboljašanje u Sjedinjenim Državama ističe ekonomista Kleinhenz i dodaje:

"Nezaposlenost se smanjuje, ukupan bruto ekonomski proizvod Kalifornije raste. Taj rast teče usporenim ritmom, ne tako brzo kako bismo željeli."

Period posljednje ekonomske recesije u cijelim Sjedinjenim Državama je prošao. Za nadoknađivanje izgubljenog potrebno je mnogo više vremena. To vrijedi i za ekonomiju Kalifornije, iako se oporavlja brže od američkog prosjeka.
XS
SM
MD
LG