Linkovi

Žestoki požari u Californiji


Vatrogasci na sve načine nastoje da spriječe širenje šumskog požara na kalifornijskoj obali u blizini Los Angelesa. Požari već prijete hiljadama domova – što nagovješćuje tešku sezonu ljetnih požara.
Već drugi dan vatrogasci iz okoline Camarilla, sjeverozapadno od Los Angelesa, bore se protiv jakih i promjenjivih vjetrova koji održavaju ove šumske požare. Do petka je već bilo spaljeno vise od 4 hiljade hektara grmlja i oštećeno 15 kuća.

Tony McHale, vatrogasac, kaže da je suho vrijeme otvorilo ranu sezonu požara.

Biće ovo vjerovatno veoma naporna sezona požara širom Zapadne obale. Proljeće je i dalje veoma, veoma suho., kaže McHale.

Na terenu je i najteža oprema, i vatrogasci atakuju na požare i sa zemlje i iz zraka.

Američki crveni križ pomaže onima koji su morali napustiti domove koji su se našli na putu vatrenoj stihiji, kaže Jim McGee, šef regionalnog ureda Crvenog križa i dodaje:

Ljudima je nužno sklonište, hrana, odjeća, a počesto i emocionalna potpora. Ovdje su medicinske sestre koje ljudima pomažu da se nose s sa traumama…

Privremeno sklonište je lokalna crkva. Njen pastor, Robb Oram, kaže da pomaže cijela zajednica.On objašnjava:

Većinu vremena mi na vijestima gledamo kako se to dešava nekim drugima. A zaista je bilo divno vidjeti kako ovakva dogadjanja zbližavaju zajednicu. Imali smo ljude koji su direktno s posla dolazili ovamo i nudili pomoć, hranu i donacije u novcu i mnogo volontera…

Nažalost, vatrogasci su i dalje na milosti i nemilosti vremena dok nastoje da ostvare kontrolu nad ovim šumskim požarima. Ali to je još daleko od ostvarivog.
XS
SM
MD
LG