Linkovi

Kalifornija: Globalni samit poduzetništva


Poslovni ljudi iz cijelog svijeta prisustvuju globalnom samitu, na kojem dijele ideje o načinima poboljšanja obrazovanja, povećanja infrastrukture I smanjenja siromaštva. Predsjednik Barack Obama predvodi američku delegaciju na samitu globalnog poduzetništva koji se održava u Silikonskoj dolini u Kaliforniji. Cilj dvodnevnog samita je također izgraditi veze među ulagačima, onima iz polja obrazovanja, te poslovnim predstavnicima, I vladinim zvaničnicima.

Samit se bavi globalnim izazovima I jačanjem poslovnih veza širom svijeta. Američki državni sekretar John Kerry, koji je govorio na samitu, kaže da su stvaranje ekonomskih mogućnosti I potencijal za političku stabilnost nerazdvojni.

Tržište se brže kreće. Ideje se brže kreću, I jednostavno nećemo moći ići u korak sa rješavanjima problema koji su pred nama bez talenta I doprinosa ove generacije poduzetnika, a to ste svi vi, rekao je John Kerry.

Među njima je Esla Marie D Silva iz Indije, koja je osnovala Safecity, internet platformu koja sakuplja masovne podatke kako bi se gradovi učinili sigurnijima podsticanjem jednakog pristupa javnim mjestima za svakoga, osobito za žene.

Vidimo dosta dobrih rezultata, na primjer policija je promijenila vrijeme patroliranja, pojačali su patrole. A gradske vlasti su popravile infrastrukturu kao što je ulično osvjetljenje, kaže D Silva.

Amerikanka Haby Barry je započela trgovinu nakitom u Africi pod imenom Fulaba, koja pruža dodatno zaposlenje.

Sve je ručno izrađeno. Svi materijali dolaze iz Gvineje, u zapadnoj Africi. Mi surađujemo sa lokalnim umjetnicima I radimo na izgradnji tima, kaže ona.

Nova malezijska kompanija HiGi Energy pomaže smanjenju upotrebe drveta I uglja praveći od poljoprivrednog otpada brikete koje ne sagorjevaju I koje proizvode čišću energiju. To poslovanje je započela Jackie Yap.

Želim podstaknuti veći broj mladih da se bave poduzetništvom dok su veoma mladi I da se suoče sa svim mogućim problemima, kaže Jackie Yap.

Američki poduzetnik Steve Case kaže da je poduzetništvo osobito teško u zemljama koje nemaju dobru infrastrukturu.

Neki poduzetnici u različitim dijelovima svijeta se suočavaju sa dodatnim izazovima, I moramo biti od pomoći gdje god možemo, moramo im pomoći da naprave sljedeći korak, kaže Steve Case.

XS
SM
MD
LG