Linkovi

Predsjednik Čada ubijen na prvoj liniji odbrane


Predsjednik Čada Idriss Deby
Predsjednik Čada Idriss Deby

Predsjednik Čada Idriss Deby koji je tom zemljom vladao više od 30 godina i bio važan zapadni saveznik u borbi protiv islamističkih militanata u Africi, ubijen je na prvoj liniji odbrane protiv pobunjenika na sjeveru, prenosi Reuters. 

Njegov sin Mahamat Kaka imenovan je za privremenog predsjednika.

Deby koji je ima 68 godina na vlast je došao pobunom 1990. godine i bio je jedan od najdugovječnijih afričkih vođa. Preživio je brojne pokušaje državnog udara i pobune.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je dan nakon što je proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima koji su mu donijeli šesti mandat. Većina opozicije koja se dugo žalila na njegovu represivnu vladavinu bojkotovala je glasanje.

Preminuli predsjednik koji se često znao pridružiti vojnicima, posjetio je trupe na prvoj liniji odbrane u ponedjeljak nakon što su pobunjenici širom sjeverne granice sa Libijom napredovali prema glavnom gradu N’Djamena.

"Maršal Idriss Deby Itno je, kao i svaki put kada su republičke institucije ozbiljno ugrožene, preuzeo kontrolu nad operacijama tokom herojske borbe vođene protiv terorista iz Libije. Ranjen je tokom borbi i umro kada je vraćen u N’Djamenu", rekao je glasnogovornik.

Deby je 2018. progurao novi ustav koji bi mu omogućio da ostane na vlasti do 2033. godine, čak i ako je ponovo postavio ograničenja mandata. Maršal je postao prošle godine.

Zapadne sile su ga vidjele kao saveznika u borbi protiv islamističkih ekstremističkih grupa uključujući Boko Haram i grupe povezane sa Al Qaedom i takozvanom ‘Islamskom državom’.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG