Linkovi

Pred Summit MMF i Svjetske banke u Washingtonu


Pred Summit MMF i Svjetske banke u Washingtonu
Pred Summit MMF i Svjetske banke u Washingtonu

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick predlaže novi socijalni ugovor koji bi uzeo u obzir uticaj globalne politike na pojedinačni život gradjana.

Nepredvidljivi dogadjaji, poput zemljotresa u Japanu koji je izazvao i krah nuklearne elektrane i politički nemiri na Srednjem istoku i Sjeveru Afrike, kako se očekuje, biće medju dominantnim temama proljetnog summita Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Marcus Noland je zamjenik direktora na Institutu za medjunarodnu ekonomiju Peterson:

Marcus Noland iz Instituta Peterson
Marcus Noland iz Instituta Peterson

"Mislim da će to biti u znatnom fokusu, jer to što se tamo dogadja nije samo ključno za region nego može imati velike globalne posljedice."

Medju posljedicama je brzi rast cijena nafte što bi moglo podstaći novo globalno usporavanje ekonomije. Mada se u ovoj godini očekuje umjeren rast svjetske ekonomije, direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn kaže da je oporavak neujednačen, da Kina i neke druge izrastajuće ekonomije rastu brže od zapadnih ekonomija:

"Pored Japana, i više na duge staze, to je pitanje od velike važnosti za evropske zemlje. Neke od njih su na prekretnici zbog velike prezaduženosti vlada, i problema u financijskom sektoru."

Direktor MMF-a Dominique Strauss-Khan
Direktor MMF-a Dominique Strauss-Khan

Pred summit u Washingtonu, Portugal, jedna od najsiromašnijih zemalja u EU, je postao treća država koja traži pomoć u pokrivanju svog duga. Ekonomisti upozoravaju da bi mogle usljediti i druge zemlje.

Strauss-Khan kaže da će ti izazovi zahtijevati čak veću kooperaciju medju članicama EU:

"Polet i spremnost da se zajedno radi su još prisutni, ali nisu više tako snažni kao prije dvije godine i to me jako brine jer nam je sada zaista potrebna kooperacija."

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick predlaže novi socijalni ugovor koji bi uzeo u obzir uticaj globalne politike na pojedinačni život gradjana:

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick
Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick

"Mi našim klijentima poručujemo, bez obzira na njihov politički sistem, da se ne mogu uspješno razvijati bez dobre vlade i bez učešća gradjana."

A, pred summit u Washingtonu, Marcus Noland kaže:

"Oni treba da urade nekoliko stvari. MMF, posebno, treba da nastavi sprovoditi dogovoreno na summitu G-20 u Seulu, a zatim na summitu u Cannes-u, kasnije ove godine, nastaviti na reformama unutarnje uprave jednako kao i na jačanju globalnog financijskog sistema i posebno kako se to odražava na zemlje u razvoju i kako one odgovaraju na financijsku krizu."

Zoellick kaže da je odsustvo akcije jednako opasno kao i pogrešna akcija. On traži od vlada na Srednjem istoku da brzo sprovedu reforme koje će povećati zaposlenost dok se radi na dugoročnim stretegijama razvoja. Očekuje se da će MMF ukazati na značaj regulatorskih reformi kako bi se unaprijedila globalna stabilnost i smanjio jaz izmedju bogatih i siromašnih.

XS
SM
MD
LG