Linkovi

Kome produžiti poreske olakšice?


Predsjednik Barack Obama u dvorištu kuće pripadnika srednje klase na sjeveru Virginie, u blizini Washingtona
Predsjednik Barack Obama u dvorištu kuće pripadnika srednje klase na sjeveru Virginie, u blizini Washingtona

U američkom Kongresu, nakon odmora u augustu, ključna rasprava će se voditi izmedju predsjednika Obame i republikanskih lidera oko produžetka poreskih olakšica, posebno oko toga ko će ih dobiti. Predsjednik Barack Obama se zalaže za produžetak poreskih olakšica iz vremena njegovog predhodnika George Busha, ali samo za Amerikance sa srednjim primanjima. Sa druge strane, Republikanci su nepopustljivi u zahtijevu da svi trebaju dobiti poreske olakšice, uključujući i najbogatije Amerikance. Kako se približavaju ključni izbori u novembru, obje strane su sve odlučnije u svojim zahtijevima.

Kongres Sjedinjenih Država Amerike
Kongres Sjedinjenih Država Amerike

Predsjednik Obama je u ponedjeljak izabrao neobično mjesto za razgovor o ekonomiji - dvorište kuće pripadnika srednje klase u Virginiji, ali njegova poruka je bila ista - Republikanski lideri blokiraju poreske olakšice za većinu Amerikanaca, ukoliko te iste olakšice ne dobiju i najbogatiji u zemlji:

"Mi se još uvijek hrvemo sa Johnom Boehnerom i Mitchom McConnellom oko posljednjih dva ili tri procenta."

Poreske olakšice koje je uvela Bushova administracija ističu krajem ove godine. Predsjednik Obama želi da ih produži za porodice koje zaradjuju manje od 250 hiljada dolara godišnje, ali ne i za one koji zaradjuju preko toga.

Izgledalo je da su Republikanci spremni to prihvatiti nakon što je lider manjine John Boehner za CBS News izjavio:

"Ako je jedina opcija koju imam da glasam za 250 hiljada i ispod, naravo da ću to uraditi."

Boehner se medjutim našao usamljen. Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell je optužio Demokrate da unose razdor izmedju Amerikanaca sa niskim i visokim primanjima:

Nezadovoljstvo birača velikom nezaposlenošću i sporim oporavkom ekonomije bi moglo promjeniti većinu u Kongresu
Nezadovoljstvo birača velikom nezaposlenošću i sporim oporavkom ekonomije bi moglo promjeniti većinu u Kongresu

"Oni sada žele zakucati drugi ekser u kovčeg - nametnuti poreze ljudima koji će nas izvući iz ove recesije proširivanjem njihovog poslovanja i otvaranjem poslova."

Ali demokrati kažu da će prijedlog republikanaca u narednih deset godina povećati federalni deficit za 700 milijardi dolara, što zemlja nemože priuštiti kaže demokratski senator Richard Durbin:

"On hoće da milioneri prime 100 hiljada u poreskim olakšicama, što većina nije tražila i koje mnogima nisu potrebne."

Predsjednik Obama od Kongresa traži da poreske olakšice odobre što je prije moguće.

"Mi to možemo uraditi ove sedmice", rekao je Obama u dvorištu kuće u Virginiji.

Ali da se to uradi, on mora uvjeriti i neke članove vlastite partije, posebno konzervativne demokrate kao što je kongresmen Gerry Connelly, koji kaže da bi:

"Sobzirom na nepostojanost ekonomije, sve Bushove poreske olakšice bi trebalo privremeno produžiti."

Pitanje se može pokazati ključnim testom predsjednikovog liderstva. Nedavna istraživanja su pokazala nezadovoljstvo glasača zbog velike nezaposlenosti i sporog ekonomskog oporavka što bi Republikancima u novembru moglo dati potrebne glasove da od demokrata preuzmu većinu u Kongresu.

XS
SM
MD
LG