Linkovi

SAD: Prodavci automobila ponovo zadovoljno trljaju ruke


SAD: Prodavci automobila ponovo zadovoljno trljaju ruke
SAD: Prodavci automobila ponovo zadovoljno trljaju ruke

Naredni mjeseci će pokazati da li je februar na američkom tržištu automobila bio izuzetak ili najava dobrih starih vremena u kojima su i kupci, i prodavci automobila i autoproizvođači zadovoljno trljali ruke. Ako prošlomjesečni trend rasta prodaje bude nastavljen na približno sličnom nivou, širom SAD ove godine bi moglo biti prodato 13 miliona novih vozila.

Prodaja vozila u Sjedinjenim Američkim Državama tokom februara porasla je mimo očekivanja i auto-proizvođača i analitičara kretanja te industrijske grane. Dva najveća svjetska proizvođača, američki General Motors i japanska Toyota, imala su i najveći procenat povećanja, zahvaljujući i povećanoj tražnji po potrošnji goriva racionalnijih modela.

U najkraćem, prošli mjesec je bio najbolji prodajni mjesec od avgusta prošle godine kada je okončan program federalne vlade kojim je finasijski značajno pomognuta kupovina novih vozila umjesto daljeg korištenja starih, dotrajalih.

Taj rast prodaje u 28 februarskih dana bio je 27 procenata.

George Magliano
George Magliano

„I to sa mnogo manje podsticaja kupcima. Cijene novih modela su prihvatljivije, ponuda raznovrsnija“ - ističe auto-analitičar George Magliano.

General Motors, uspješno izašavši iz procesa bankrota, u februaru je imao povećanje prodaje od 46 odsto. Toyota, nakon nevolja sa opozivom nekoliko miliona vozila, imala je povećanje od 42 procenta. Rast prodaje Fordovih vozila bio je 14 odsto, a Chryslerovih 13 posto.

Fordov analitičar prodaje George Pipas ocjenjuje da je bitan razlog rasta prodaje i kraj sustezanja kupaca:

George Pipas
George Pipas

„Kupci, mnogi već vlasnici vozila, skoro dvije godine su odlagali kupovinu novog modela. Prosječna starost vozila na američkim cestama za to je vrijeme porasla na deset godina, najviše do sada. I sada je došlo vrijeme da se mnogi odluče za novo.“

Oprezniji analitičari upozoravaju da bi rast prodaje slične februarskoj mogao biti privremen. Cijene sirove nafte, sada i zbog nemira u Libiji, rastu i mogle bi usporiti oporavak američke ekonomije.

Gospodin Magliano pak misli da rast cijena benzina na američkim pumpama nije presudan:

„I uz rast cijena određeni broj kupaca će kupovati, neki modele sa hibridnim pogonom, neki vozila na pogon strujom, neki će se odlučiti za nove, štedljivije modele koji troše za 25, 30 procenata manje goriva od onih dvije, tri godine starih vozila.“

Naredni mjeseci će pokazati da li je februar na američkom tržištu automobila bio izuzetak ili najava dobrih starih vremena u kojima su i kupci, i prodavci automobila i autoproizvođači zadovoljno trljali ruke. Ako prošlomjesečni trend rasta prodaje bude nastavljen na približno sličnom nivou širom Sjedinjenih Država ove godine bi moglo biti prodato 13 miliona novih vozila.

XS
SM
MD
LG