Linkovi

'Come Together' - pouke za vlasnike malih tvrtki inspirirane Beatlesima


'Come Together' - pouke za vlasnike malih tvrtki inspirirane Beatlesima
'Come Together' - pouke za vlasnike malih tvrtki inspirirane Beatlesima

Autori George Cassidy i Richard Courtney navode da su Beatlesi u svom usponu k slavi koristili klasični model uspješnog poslovanja

Skladba "Come Together" bila je hit sastava "The Beatles" 1969. godine. Četrdeset dvije godine kasnije dva poklonika tog sastava objavila su knjigu pod istim naslovom koja nudi pouke za vlasnike malih tvrtki inspirirane Beatlesima.

Poslovni savjeti dostupni su u mnogo različitih oblika, putem knjiga, tečajeva, interneta, a sada, zahvaljujući autorima Georgeu Cassidyu i Richardu Courtneyu, i uz pomoć sastava "The Beatles". Oni tvrde da su Beatlesi u svom usponu k slavi koristili klasični model uspješnog poslovanja. Na primjer, navodi Cassidy, kao i svako poduzeće, oni su bili jako pažljivi u izboru svojih poslovnih partnera.

"Na sreću posjedovali su izuzetan osobni šarm, i njihovi su se karakteri dobro uklapali. Također, bili su višestruko nadareni, bili su odlični pjevači i izvođači a i veliki skladatelji", kaže on.

U knjizi pod naslovom "Come Together: The Business Wisdom of The Beatles", autori su stavili posebni naglasak na njihovu upornost i poslovnu kreativnost. Iako je album "Please, Please Me" bio hit u Engleskoj, Beatlesima je trebala godina dana da se pojave na top listama u Sjedinjenim Državama. Diskografska kuća Capitol Records, podružnica njihove engleske kuće odbila je objaviti njihove snimke, no Beatlesi nisu odustajali i 1964. Capitol je pustio u Americi u prodaju skladbu "I Want to Hold Your Hand" koja je postala njihov prvi američki hit.

Zajednički rad je bio ključan za uspjeh sastava, tvrdi George Cassidy:

"U razdoblju od 1964. do 1966. oni su uistinu djelovali složno sa zajedničkim ciljem, i postigli su nevjerojatne stvari - snimali su po dva albuma godišnje, nekoliko filmova i nastupali po cijelom svijetu. Postigli su jako puno u jako kratkom vremenskom razdoblju, dok je među njima vladala sloga".

Još jedna važna poslovna pouka od Beatlesa je da treba priznati vlastite greške i naučiti nešto iz njih. Richard Courtney kaže da su im niz godina glavni izvor prihoda bili koncertni nastupi, koji su im oduzimali mnogo vremena i energije, a navodno nisu u njima ni uživali. Međutim oni su polako uspjeli razviti nove izvore prihoda od autorskih prava i filmova, te su se u potpunosti ostavili turneja i nastupa u korist kreativnog rada u studiju.

Kao što je u poslu važno izabrati dobre partnere tako je, kaže Cassidy, važno i pronaći dobre menadžere i pustiti ih da vode posao. Za uspjeh Beatlesa je ne u maloj mjeri zaslužan i njihov menadžer Brian Epstein.

"Kada je Brian Epstein postao njihov menadžer, Beatlesi su bili dovoljno mudri da mu dadu dovoljno kontrole o tome kako izgledaju, kako se predstavljaju javnosti. On ih je obukao u identična odijela i počeo ih nuditi diskografskim kućama u Londonu, sto oni sami nikad ne bi uspjeli postići", kaže gospodin Cassidy.

On dodaje da je to pomoglo Beatlesima u stvaranju vlastitog imidža, neke vrste zaštitnog znaka, nečega što ih je razlikovalo od drugih sastava iz tog doba. A jedan od najvažnijih elemenata tog njihovog zaštitnog znaka , tvrdi ko-autor knjige Courtney, jest taj čisti kreativni zanos koji su Beatlesi dijelili sa svojim poklonicima.

"Oni su se tako dobro zabavljali radeći to što su radili. Uživali su i u novinskim konferencijama, i u međusobnom druženju. To je bio važan element njihovog uspjeha, koji se često zanemaruje, i u njihovom slučaju i kad je riječ o drugim uspješnim poduzećima".

Autori Richard Courtney i George Cassidy kažu da se nadaju da će njihova knjiga "Come Together" pomoći vlasnicima malih firmi da vide Beatlese u novom svijetlu, i da nađu inspiraciju i korisne pouke u nevjerojatnom uspjehu tog slavnog sastava.

XS
SM
MD
LG