Linkovi

Barack Obama: Vrijeme je za investicije u Americi!


Predsjednik Barack Obama sa savjetnicima na putu prema Američkoj trgovačkoj komori
Predsjednik Barack Obama sa savjetnicima na putu prema Američkoj trgovačkoj komori

Barack Obama je posjetom Amerčkoj trgovačkoj komori želio ublažiti često žučne debate izmedju korporacija i Bijele kuće oko pravca ekonomskog razvoja zemlje.

Predsjednik Barack Obama je od poslovnih lidera u Američkoj trgovačkoj komori, najvećoj i najmoćnijoj lobističkoj grupi u Sjedinjenim Državama, zatražio da tiješnje rade sa njegovom administracijom na unapredjenju ekonomije i otvaranju većeg broja radnih mjesta.

Predsjednik Obama, koji je često bio u nesuglasju sa američkom poslovnom zajednicom, je korporacijske lidere podsjetio na zajedničku odgovornost i obećao da će učiniti više kako bi američkim kompanijama pomogao da održe konkurentnost na domaćem i svjetskom tržištu.

Okružen najbližim savjetnicima predsjednik Barack Obama je iz Bijele kuće pješke prešao do svojih susjeda u zgradi Američke trgovačke komore, na kojoj je velikim slovima ispisano "POSAO".

Priznajući da njegovi odnosi sa poslovnom zajednicom nisu uvijek bili najbolji, predsjednik se našalio u vezi komšijske posjete:

Predsjednik Barack Obama govori u Američkoj trgovačkoj komori, najvećoj lobističkoj grupi, koja zastupa interese američkih kompanija
Predsjednik Barack Obama govori u Američkoj trgovačkoj komori, najvećoj lobističkoj grupi, koja zastupa interese američkih kompanija

"Možda bi imali bolji start da sam odmah kada sam stigao u Bijelu kuću došao u posjetu sa voćnom tortom, ali ja ću to popraviti."

Medjutim, predsjednik je imao i mnogo ozbiljniju poruku američkim korporacijskim liderima. Sobzirom da korporacije raspolažu sa investicijskom rezervom od blizu dvije hiljade milijardi dolara u gotovini, gospodin Obama je potsjetio kompanije da i oni, takodjer, imaju odgovornost za otvaranje novih poslova i razvoj ekonomije.

"Prema tome moja jedina poruka jeste da je sada vrijeme za investicije u Americi", naglasio je Obama.

Sa stopom nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama od 9 procenata, Obama je posjetom Trgovačkoj komori želio ublažiti često žučne debate izmedju korporacija i Bijele kuće oko pravca ekonomskog razvoja zemlje.

Sada je vrijeme da se investira u Americi, poručio je predsjednik Obama korporacijskim liderima
Sada je vrijeme da se investira u Americi, poručio je predsjednik Obama korporacijskim liderima

Ali, predsjednik je rekao da ne odustaje od reforme zdravstvenog osiguranja, za koju iz poslovnog lobija tvrde da će previše koštati kompanije.

"Ja razumijem te sumnje, taj skepticizam. Ali nepartijski Kongresni ured za budžet je procijenio da će kroz poreske olakšice u narednih deset godina kompanijama ostati gotovo 40 milijardi dolara. 40 miljardi dolara direktno za manje kompanije koje rade pravu stvar za svoje radnike", rekao je Obama.

Uprkos prijašnjim neslaganjima sa ovim udruženjem poslovnih lidera, gospodin Obama je od njih zatražio da u interesu zemlje ostave po strani političke razlike.

Za uzvrat, predsjednik je obećao da će preispitati postojeću regulativu, reformirati poreske zakone i proširiti infrastrukturu kako bi se američke kompanije mogle uspješnije nadmetati na globalnom tržištu.

XS
SM
MD
LG