Linkovi

Obama objavio novi plan podsticaja ekonomije


Predsjednik Barack Obama govori na Festivalu rada u Milwaukee-ju u Wisconsinu
Predsjednik Barack Obama govori na Festivalu rada u Milwaukee-ju u Wisconsinu

Predsjednik Barack Obama je objelodanio novi plan pokretanja zastale američke ekonomije. Riječ je o 50 milijardi dolara, koje traži da Kongres odobri, za ulaganja u oblasti infrastrukture. Predsjednik je detalje saopćio jučer na američki praznik, Dan Rada, manje od dva mjeseca pred izbore sredinom predsjedničkog mandata koji bi mogli odlučiti o balansu moći u Kongresu izmedju demokrata i republikanaca.

Uz nezaposlenost koja se primakla na 10 procenata i istraživanja javnosti koja pokazuju opadanje podrške Demokratama, predsjednik Obama je na Dan Rada posjetio saveznu državu Wisconsin tražeći podršku za nova ulaganja u infrastrukturu.

Festival rada kojeg je u Milwaukee-ju organizirao sindikat na Dan rada, 6. septembra i na kojem je govorio predsjednik Barack Obama
Festival rada kojeg je u Milwaukee-ju organizirao sindikat na Dan rada, 6. septembra i na kojem je govorio predsjednik Barack Obama

Govoreći na takozvanom festivalu rada kojeg je sponzorirao sindikat u Milwaukee-ju predsjednik je rekao da je njegov plan vrijedan 50 milijardi dolara usmjeren na izgradnju i obnovu dotrajalih puteva, željeznice i aerodoroma što će otvoriti na hiljade novih radnih mjesta:

"Tokom narednih 6 godina mi ćemo obnoviti 240 hiljada kilometara cesta, dovoljno da okruže svijet šest puta. To je mnogo cesta. Mi ćemo postaviti i održavati 6 hiljada i 4 stotine kilometara željezničke pruge, dovoljno da se protegne od istočne do zapadne obale. Mi ćemo obnoviti 240 kilometara pista na aerodromima i uvesti tehnološki novu generaciju zračne kontrole kako bi smanjili vrijeme putovanja i kašnjenja letova."

Novi Obamin plan usmjeren je na projekte infrastrukture
Novi Obamin plan usmjeren je na projekte infrastrukture

Ali, pred izbore do kojih je ostalo manje od dva mjeseca, ne očekuje se da će predsjednikova inicijativa dobiti mnogo podrške Republikanaca.

Govoreći u nedjelju za TV mrežu Fox, bivši predsjednički kandidat John McCain je rekao da taj program dolazi iz političkog očaja, mada je priznao da Republikanci još nisu ponudili alternativu.

"Podrška gradjana je jednako loša za Republikance kao i za Demokrate. Moramo im dati razlog da glasaju za nas", kaže republikanski senator iz Arizone.

Mada iz Bijele kuće tvrde da njihov plan nije novi vladin stimulans, šestogodišnji program se zasniva na već izvršenim ulaganjima u okviru ranije utvrdjenog Zakona obnove.

Plan predsjednika Obame predvidja poreske olakšice za firme koje ulažu u istraživanje
Plan predsjednika Obame predvidja poreske olakšice za firme koje ulažu u istraživanje

I kako orginalni plan stimuliranja od 800 milijardi dolara ističe, ekonomista Mark Zandi je za CBS News rekao da bi novi krug ulaganja u infrastrukturu mogao oživjeti ekonomiju.

"Mislim da bi to moglo biti učinkovito i od koristi u narednih 6 do 12 mjeseci, kada će biti neophodno za obnovu. Mislim da će podstaći ekonomiju", kaže ekonomista korporacije Moody`s.

Ali ekonomista firme Mesirow Financial, Diane Swonk smatra da je to nedovoljno i pomalo kasno:

"Pomoglo bi puno malih rješenja u ekonomiji, puno malih podsticaja da se spasi veoma krhki oporavak."

Predsjednik Obama u srijedu putuje u Ohio kako bi iznio i nove ideje medju kojima je 100 milijardi dolara vrijedno oslobadjanje od poreza za firme koje ulažu u istraživanje i inovacije.

XS
SM
MD
LG