Linkovi

Istraga u Goldman Sachs-u bi mogla pomoći reformi financijskog sistema u Americi


Wall Street, New York
Wall Street, New York

Napori Obamine administracije na reformi financijske industrije dobili su neočekivani podsticaj nakon što je neovisna kongresna Komisija za regulacije na tržištu osiguranja i zaštitu ulagača optužila jednu od najvećih američkih investicijskih banaka, Goldman Sachs za prevaru.

Napori Obamine administracije na reformi financijske industrije dobili su neočekivani podsticaj nakon što je neovisna kongresna Komisija za regulacije na tržištu osiguranja i zaštitu ulagača optužila jednu od najvećih američkih investicijskih banaka, Goldman Sachs za prevaru. Goldman Sachs negira da je varao ulagače osiguravajući njihove investicije kreditima za kuće za koje se očekivalo da će propasti. Medjutim, analitičari kažu da bi optužbe protiv Goldman Sachsa mogle voditi većoj kontroli poslovanja financijskih firmi u Americi.

Dionice Goldman Sachsa su u ponedjeljak pale drugi dan zaredom nakon što je ova investicijska američka firma u petak optužena da je varala ulagače. Gigant Wall Streeta negira optužbe i najavljuje da će se braniti.

Peter Morici, ekonomist
Peter Morici, ekonomist

Ali, ekonomista Peter Morici kaže da optužbe Kongresne komisije financijsku industriju dovode u neprijatno središte pažnje:

"Tužba za oštetu podiže nivo svijesti o obmanama na Wall Streetu, njegovoj sebičnosti i sebičnom ponašanju koje treba regulisati. Mogli smo fincijsku reformu završiti možda i bez toga, ali ovo je čini izvjesnijom."

Neki ekonomisti smatraju da je nedostatak kontrole doveo do toga da zajmovi bez garancija pokrenu globalnu ekonomsku krizu.

Analitičari kažu da bi rezultati istrage prakse investiranja u Goldman Sachsu mogli pomoći predsjedniku Baracku Obami u sprovodjenju financijske reforme.

"Ukoliko ne izmjenimo ono što je vodilo do krize, mi sebe osudujuemo da se to ponovi", kaže predsjednik Obama.

Planirana reforma uključuje oštrije propise u oblasti financijskih derivata i osiguranja investicija zajedno sa fondom od 50 milijardi dolara za pomoć nelikvidnim bankama, koji će banke unaprijed same prikupiti. Predvidjena je i nova agencija koja će birunti o zaštiti ulagača, a ne banaka.

Tržište dionica, New York
Tržište dionica, New York

Republikanci ne vole predloženi zakon. Senator Mitch McConnell tvrdi da će predložene mjere samo otvoriti vrata za buduće nelikvidnosti:

"Ako pažljivo pogledate to će voditi beskrajnom trošenju novca poreskih obveznika za likvidnost banaka na Wall Streetu."

Ali umirovljeni demokratski senator Christopher Dodd, koji je predložio zakon, kaže da je to besmislen argument:

"Naš zakon od Wall Streeta zahtijeva stvarnu transparentnost tako da se velike banke ne mogu kockati našim novcem u sjenci financijskog sistema."

Američki Senat bi ove sedmice mogao odpočeti raspravu o financijskoj reformi. U medjuvremenu, u poplavi izvješta se navodi da bi i neki evropski zvaničnici mogli odpočeti istragu Goldmansovih aktivnosti, te da bi i druge velike financijske firme mogle biti izložene temeljitom promatranju.

XS
SM
MD
LG