Linkovi

Trend 2011 - malolitražni i električni automobili


Volt, električno vozilo General Motorsa
Volt, električno vozilo General Motorsa

Već godinama auto industrija ulaže u razvoj efikasne baterije sa unapredjenim performansama i reklo bi se da su dostigli do nivoa prihvatljivog za kupce, i to ne samo one koji su zabrinuti za zaštitu okoline.

Šta donosi nova godina na tržištu automobila? Prema onome što je prikazano na sajmovima automobila, uz brojne nove modele, reklo bi se da će 2011-tu obilježiti sve obilnija ponuda električnih automobila. Već godinama auto industrija ulaže u razvoj efikasne baterije sa unapredjenim performansama i reklo bi se da su dostigli do nivoa prihvatljivog za kupce, i to ne samo one koji su zabrinuti za zaštitu okoline.

Kupci će u 2011. imati bogat izbor automobila na električni pogon dok se proizvodjači takmiče da osvoje što veći dio potencijalno unosnog tržišta.

Japanski Nissan kaže da će njegov novi "Leaf" biti privlačan ne samo iz ekoloških nego i ekonomskih razloga. Njegova cijena je oko 30 hiljada dolara, ali direktor projekta Mark Perry tvrdi da je to dostupan porodični automobil:

Trend 2011 - malolitražni i električni automobili
Trend 2011 - malolitražni i električni automobili

"Ovo prvo u svijetu dostupno vozilo bez ikakvog zagadjivanja okoline, sa baterijskim pogonom, bez benzina, bez ulja. Nikada ne trebate stati na pumpi, ili promjeniti ulje. Nema ispusnih gasova, nema čak ni ispusnu cijev.

Francuski Peugeot takodjer ulazi u igru sa svojim iOn vozilom, projektovanim za kraće vožnje po gradu, čije se baterije brzo pune.

Tu je i Renault-ov maleni dvosjed, Twizy, koji napuni baterije za manje od četiri sata. Iz Renaulta kažu da sa jednim punjenjem može preći 100 kilometara, i da je idelan za vožnju u gradu.

Ali eksperti auto-industrije kažu da ograničen radijus još uvijek brine potencijalne kupce.

Američki General Motors vjeruje da ja našao odgovor sa novim vozilom Volt, koje se na sajmovima pojavilo u decembru.

Kupcima će u 2011 biti ponudjen i sve veći izbor manjih, ekonomičnih automobila na klasični benzinski pogon
Kupcima će u 2011 biti ponudjen i sve veći izbor manjih, ekonomičnih automobila na klasični benzinski pogon

Richard James, iz Genral Motorsa, objašnjava:

"To je električno vozilo koje vam omogućava da, sa punom baterijom, vozite, potpuno na električni pogon, oko 80 kilometara. Nakon toga, a da to vozač uopće ne osjeti, automatski startuje motor sa unutarnjim sagorjevanjem, dakle na benzin, i preko ugradjenog generatora puni bateriju, što vam omogućava da na električni pogon predjete ukupno 560 kilometara."

Medjutim, nisu sva vozila na baterije za prosječne kupce. Glasnogovornik sajma automobila u Los Angelesu, Brendan Flynn voli ushićenje koje donosi hibridni Jaguar C-X75:

"Ovaj Jaguar, na električni pogon, košta 300 hiljada dolara. 100 kilometara na sat postiže za 3,2 sekunde. I, 420 kilometara od LA do Las Vegasa prelazi sa jednim rezervoarom goriva."

Za one sa manjim budžetom, Nissanova Micra, sa mnogo tehnologije i malom potrošnjom može se kupiti za 19 hiljada dolara. Ne treba vam ključ da udjete, a provjerava i udaljenost prilikom parkiranja.

Hibridna ili ne, trend u 2011., kaže urednik časopisa Road and Track Richard Horman, su lakša, pametnija, ekonomičnija vozila:

"Kada sam započeo u ovom poslu, automobili su bivali sve veći i veći, i velika je bila potražnja za kamionima. Novi automobili sada postaju sve manji. Na Chryslerovom štandu je čak izložen maleni FIAT. Automobili postaju manji, efikasniji."

Ali automobili na klasični pogon još dugo će biti prisutni, kako po cijeni mnogima dostupni, tako i oni poput McLarenovog superautomobil MP4-12C sa osam cilindara u turbo motoru od 3,8 litara, koji brzinu od 100 kilometara postiže za tri sekunde, i koji je dostupan samo onima koji za njega mogu izdvijiti 260 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG