Linkovi

Izašli memoari George W. Busha


Bivši predsjednik Bush potpisuje knjigu na promociji u Texasu
Bivši predsjednik Bush potpisuje knjigu na promociji u Texasu

Decision Points je ime knjige koja je jučer stigla u knjižare diljem Amerike, a koju je napisao bivši predsjednik George W. Bush. U svojim memoarima Bush opisuje dogadjaje koji su vodili ka ratu u Iraku, govori o odluci da odobri kontraverzne metode ispitivanja i drugim trenucima njegovog predsjedničkog mandata.

Jedan od onih koji je odmah kupio Bushove memoare je Jeff Kratz koji živi samo nekoliko minuta od Bijele kuće. On je oba puta glasao za predsjednika Busha. Sada kaže:

Ovo je konačno njegova šansa da objasni na koji način i zašto je donosio odluke i kakve je izbore morao praviti.

Jedna od tih odluka je bila da napadne Irak 18 mjeseci nakon terorističkih napada na Sjedinjene države 2001. godine.

Predsjednik Bush ovu odluku objašnjava u promotivnom videu, riječima:

Dogadjaji 11. septembra su promijenili tok istorije i pred predsjednika stavili najtežu odluku koja postoji: poslati američke trupe u borbu. Ja pišem o činjenicama koje sam tada uzeo u obzir, ali i kako sam se tada osjećao.

Bivši predsjednik piše da su obavještajni izvještaji ukazivali na postojanje oružja za masovno uništenja. Ono nikada nije nadjeno. On kaže da mu to stvara osječaj mučnine, ali dodaje da je Irčanima u svakom slučaju bolje nakon što je Saddam Hussein uklonjen.

Stotine ljudi su imali priliku da dobiju potpisanu knjigu Decision Points u ovoj knjižari u Bushevoj saveznoj državi Texas. U Washingtonu je bilo mnogo manje zainteresovanih kupaca. Jedna od zainteresovanih je Sharon Wayne:

Vrlo se oštro protivim nekim od odluka koje je donio, I željela bih da znam šta stoji iza nekih od njih.

Sharon Wayne kaže da je jedna od odluka koje ne podržava tehnika simuliranog gušenja vodom koja je korištena tokom ipitivanja Al Qaidinog planera napada 11. septembra Khalid Šeikh Muhammeda. Pravni tim predsjednika Busha je ovu tehniku proglasio legalnom, i oni podsjećaju da su na ovaj način dobivene informacije koje su spasile mnoge živote u Sjedinjeim državama i Velikoj Britaniji.

Gradjani Londona o tehnici davljenja vodom kažu:


To nismo dozvoljavali u Drugom svjetskom ratu, i zašto onda to dozvoliti sada?

ili:

Ta činjenica je sada više relevantna jer bi očigledno direktno utjecala na naše vlastite živote.

A predsjednički istoričar Allan Lichtman o tome kaže:

Ja mislim da će ovo objašnjenje samo razljutiti njegove kritičare...

Brent Garland prelistava knjigu i kaže:

Ne mislim da njemu treba dati priliku da nam sada prezentira svoju verziju istine i još zaradjuje pare. Mislim da je to uvrijedljivo, i ja knjigu kupiti neću.

Vrlo rijetko ovakvi memoari imaju ikakvog utjecaja na istoričare jer ih oni smatraju mašinerijom za vlastitu reklamu., govori istoričar Allan Lichtman.

Da li se radi samo o reklami ili ne, knjiga se dobro prodaje. Predsjednički memoari bivših predsjednike najčešće su bestselleri.

XS
SM
MD
LG