Linkovi

Otvoren predsjednički centar George W . Busha


Najnoviji u nizu predsjedničkih muzeja otvoren je danas - posvećen 8 nemirnih godina predsjednikovanja Georga W. Busha. Muzej medjutim, isto tako daje posjetiteljima šansu da odluče da li bi napravili iste ključne odluke koje je George Bush donio dok je bio u Bijeloj Kući.

Predsjednik Barack Obama i još tri bivša predsjednika – otac W. Busha, George Bush Stariji, Jimy Carter i Bill Clinton – su takodjer sudjelovali u ceremonij otvaranja Predsjedničkog centra i biblioteke George W. Bush.

Muzej vrijedan 250 miliona dolara, izgradjen na kampusu Južnog Metodističkog Univerziteta u Dallasu, savezna država Texas , uključuje ogromnu kolekciju informacija vezanih za predsjednički mandate George W. Busha – 70 miliona stranica dokumenata, kao I 43 hiljade raznih predmeta.

Muzej takodjer posjeduje i zgnječeni, uvrnuti čelični stub iz njujorškog Svjetskog Trgovinskog centra, uništenog u napadima od 11. Septembra 2001. Godine.

Geroge W. Bush je bio 43. američki predsjednik , a njegov mandate je trajao od 2001. Do 2009. Godine. Tijekom njegova dva mandata u Bijeloj Kući, dogodio se napad od 11. Septembra u kojem je ubijeno blizu tri hiljade ljudi. U vrijeme predsjednika Busha Sjedinjene Države su krenule u rat u Iraku I Afghanistanu, dogodio se uragan Katrina koji je devastirao New Orleans, I došlo je do najveće ekonomske krize od dana Velike Depresije 1930-tih godina prošlog stoljeća.
XS
SM
MD
LG