Linkovi

Kontroverzna američka reklama sa Ahmadinejadovom slikom


Kontroverzna reklama na jednom od washingtonskih autobusa
Kontroverzna reklama na jednom od washingtonskih autobusa

Jedna američka grupa za zaštitu okoline u svojoj reklamnoj kampanji se koristi imidžom iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, nastojeći da skrene pažnju na američku ovisnost o stranoj nafti.

Jedna američka grupa za zaštitu okoline u svojoj reklamnoj kampanji se koristi imidžom iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, nastojeći da skrene pažnju na američku ovisnost o stranoj nafti. Ali neke grupe Amerikanaca iranskog porijekla navode da ta kampanja nepravedno za metu uzima obične Irance.

Reklama se nekoliko sedmica prikazuje u većim američkim gradovima, uključujući Washington i Miami. Ona prikazuje nasmijano lice Mahmuda Ahmadinejada, bure nafte sa dolarima, i riječi: Iran svaki dan pravi ogromnu zaradu. Reklama zapravo govori o opasnosti odgađanja akcije po pitanju čiste energije i klimatskih promjena. Sponzori reklame kažu da je cilj navesti Amerikance da ponovo razmisle o svojoj ovisnosti o stranoj nafti, i motivirati ih da izvrše pritisak na zakonodavce da odobre zakon o čistoj energiji i klimatskim promjenama. Ali nije baš svako zadovoljan sa tom porukom.

Cijenim poruku koju žele prenijeti, ali nije svaka baš na mjestu, kaže Jamal Abdi, direktor NIAC-a, ne-profitne grupe Amerikanaca iranskog porijekla koja zastupa njihove interese u Washingtonu. On kaže da reklama svodi grupnu sliku iranskog naroda u jednu negativnu karikaturu Ahmadinejada.

Nijedna druga zajednica se ne suočava sa ovakvom vrstom uvrede. Ne bi trebali biti osramoćeni ako hodamo ulicom i vidimo autobus sa takvom reklamom i pomislimo: Bože, oni nas vrijeđaju, kaže Jamal Abdi.

Posljednja stvar koju želimo je da nekoga učinimo ljutim ili bijesnim, kaže Eric Sapp, iz neprofitne kršćanske organizacije American Values Network koja je sponzorirala reklamu. Grupa zagovara tradicionalnu liberalnu politiku, uključujući akciju za zaštitu klime, i društveno-ekonomsku pravdu. On i članovi grupe su dio rastućeg trenda među kršćanskim grupama u Sjedinjenim državama koje su se našli na raskršću zaštite vjere i zaštite okoline.

Jedna od prvih zapovijedi koje je bog dao ljudima u genezi je da se pobrinu za planetu zemlju. I u tim spisima postoji konstantna tema da smo svi mi dobri nositelji božjeg stvaranja, kaže Eric Sapp.

On dodaje da je njegova grupa željela neobičnu reklamnu kampanju koja bi govorila jezikom konzervativaca, koja bi pomogla svojoj tradicionalno progresivnoj organizaciji da izgradi više centrističku koaliciju za zaštitu okoline kako bi se osiguralo da kongres odobri zakon o čistoj energiji.

Uključeni smo sa veoma konzervativnim vjerskim grupama u ovoj zemlji koje nikada ne bi podržale demokratski prijedlog, koje nikada nisu povezane ni sa čim liberalnim. Ali one staju uz ovo pitanje jer ovisnost o energiji nije pitanje ljevice ili desnice, to je pitanje pravilnog ili pogrešnog.

Ali organizacija NIAC navodi da reklama nema smisla jer ne pravi razliku između iranskog naroda i iranskog lidera. Oni su stoga udružili snage sa drugim grupama Amerikanaca iranskog porijekla kako bi lobirali za svoje interese i uložili su žalbu sponzorima reklame da je ukloni. American Values Network je odlučila da doista ukloni reklamu sa Ahmadinejadom.

Ovo je važan trenutak za zajednicu Amerikanaca iranskog porijekla jer smo dosegli tačku na kojoj možemo reći da nešto kao ova reklama nije prihvatljivo. Mi stvaramo presedan jer kažemo da ne možete vrijeđati nešto što je iranskog porijekla kako bi zadobili političke poene ili ostvarili svoje ciljeve. To nije nešto što ostaje bez posljedica, kaže Jamal Abdi.

American Values Network izlazi sa novom reklamom koja govori o frustraciji javnosti vezano za izljevanje nafte. Nova reklama će glasiti: Kompanija BP zarađuje i ubija.

XS
SM
MD
LG