Linkovi

Burzovni stručnjaci upozoravaju na štetnost panike


Burzovni stručnjaci upozoravaju na štetnost panike
Burzovni stručnjaci upozoravaju na štetnost panike

U prvih deset dana kolovoza iz američkih mirovinskih fondova povučeno je 23 i pol milijarde dolara. A gdje sav taj novac ide? Nigdje, ostaje kod kuće ili na štednom računu - rezerve gotovine najviše su u protekle dvije godine.

Zatišje na burzama nije dugo trajalo. Zbog straha od širenja europske dužničke krize i nove recesije u Sjedinjenim Državama dionice strmoglavo padaju na svim stranama svijeta.

Pokazatelji vrijednosti dionica na azijskim tržištima značajno su izgubili na vrijednosti nakon velikih gubitaka na Wall Streetu. Nakon što je objavljeno da je broj tjednih zahtjeva za isplatom državne naknade za nezaposlene ponovno prešao 400 tisuća, Dow Jones pao je za više od 400 bodova.

Najgore je to što nema naznaka da će se situacija uskoro poboljšati, kaže analitičar Wayne Atwell: "Vjerujemo da će se problemi nastaviti sljedećih 18 do 24 mjeseca."

Potresi na burzama preplašili su investitore, ističe ekonomist Tom Keane: "Psiha američkog investitora je narušena, u to nema nikakve sumnje."

To pokazuje i podatak da je u prvih deset dana kolovoza iz mirovinskih fondova povučeno 23 i pol milijarde dolara. Tržišta nisu bila tako pogođena od listopada 2008. A gdje sav taj novac ide? Nigdje, rezerve gotovine najviše su u protekle dvije godine.

Financijski stručnjaci, poput Davea Ramseya, upozoravaju građane da ne paničare: "Kad su investicije u pitanju, odluke donesene na temelju straha uvijek će vam donijeti gubitak novca."

Ako je nekome još trebao dokaz o teškim vremenima evo prizora iz Atlante gdje je pet tisuća ljudi satima čekalo u redu kako bi se prijavili na ponuđenih dvije tisuće radnih mjesta. Dvadesetak osoba je trebalo medicinsku pomoć jer im je uslijed vrućine pozlilo. Neki od njih kažu: "Premda je vruće, isplatilo se doći. Jer ja trebam posao."

No mnogi su otišli razočarani.

Loše raspoloženje građana izravno utječe na politički rejting predsjednika Obame koji je danas započeo svoj desetodnevni ljetni odmor. Mnogi ga kritiziraju zbog odlaska na odmor u trenucima dok su se nad američku ekonomiju ponovno nadvili tamni oblaci.

XS
SM
MD
LG