Linkovi

Usporavanje ekonomija eurozone moglo bi naškoditi SAD-u


Usporavanje ekonomija eurozone moglo bi naškoditi SAD-u
Usporavanje ekonomija eurozone moglo bi naškoditi SAD-u

Burze diljem svijeta osjećaju probleme europske dužničke krize i bojazan od nove recesije u Americi

Stalne bojazni oko usporavanja američke ekonomije prekinule su trodnevno pozitivno poslovanje na Wall Streetu s početka ovog tjedna. Njemačka ekonomija - koja se smatra temeljem eurozone - rasla je svega 0,1 posto u drugom kvartalu. Direktor jednog investicijskog fonda Jeffrey Sica kaže da slabi rast njemačke ekonomije komplicira europsku dužničku krizu.

"Ukoliko njemačka ekonomija, najjača u eurozoni, zastaje kako će se to odraziti na ekonomski najslabije zemlje. Mislim da će posljedice toga na bankovne sustave, poglavito u Španjolskoj i Italiji, polako potkopati te ekonomije."

Izvješća o dobroj zaradi u Sjedinjenim Državama ublažila su dio bojazni na Wall Streetu početkom tjedna no četvrtak i petak burza u New Yorku poslovala je u negativi. Jeffrey Sica kaže da ignoriranjem europskih problema Amerikanci ugrožavaju sami sebe.

"Amerikanci ponekad ignoriraju situaciju u Europi. Međutim, što ljudi budu više uočavali međusobnu ovisnost europskih i američkih banaka to će postajati sve zabrinutiji."

Ukoliko se europska dužnička kriza proširi dalje od Grčke i Portugala Italija i Španjolska imat će problem s posuđivanjem novca. Više kamatne stope mogle bi voditi ka neplaćanju financijskih obveza i moguće novoj bankovnoj krizi. To bi, pak, dovelo do još jedne recesije. Ukoliko europski čelnici ne pronađu rješenje Sica vjeruje da će financijska tržišta poslovati u negativi u razdoblju do kraja godine.

Europska komisija podržala je mjere Francuske i Njemačke za ojačavanje eurozone no financijska tržišta nisu odveć impresionirana prijedlogom o prodaji euro-obveznica. Glasnogovornik Europske unije Olivier Bailly kaže da se radi o zanimljivoj ideji, ali ona nije na dnevnom redu.

"Ne vjerujemo da se radi o rješenju za aktualne probleme i ne mislim da u Europi trenutno postoji konsenzus za njezinu realizaciju."

Ekonomski stručnjak Iain Begg smatra da je za Europu ekonomska integracija ključna. Taj proces ekonomske integracije je spor zato što nema široku podršku građana kao u slučaju Njemačke.

"U Njemačkoj postoji snažno protivljenje ideji da su njihovi porezni obveznici na neki način odgovorni za dugove drugih zemalja. U drugim zemljama može se vidjeti podrška za integraciju nekih sfera, poput vojske. No treba se gledati pojedinačno kako bi se utvrdilo kakvu integraciju građani podržavaju, a kakvu ne."

U međuvremenu, tržišta dionica u četvrtak su zabilježila veliki pad.

XS
SM
MD
LG