Linkovi

Burundi zabranio Glas Amerike i BBC na šest mjeseci


Predsjednik Nacionalnog savjeta za komunikacije Burundija Karenga Ramadan, na danšnjoj konferenciji za novinare u glavnom gradu te zemlje Budžumburi (Foto: AFP)
Predsjednik Nacionalnog savjeta za komunikacije Burundija Karenga Ramadan, na danšnjoj konferenciji za novinare u glavnom gradu te zemlje Budžumburi (Foto: AFP)

Burundi je objavio šestomjesečnu zabranu emitovanja programa Glasa Amerike i BBC-a, dvije nedjelje prije izlaska građana te zemlje na referendum na kojem će glasati o predloženim amandmanima na ustav, među kojima je i promjena dužine mandata na položaju predsjednika, sa  5 na 7 godina.cOgraničenje na maksimalno dva mandata bi ostalo u ustavu.

Glas Amerike je najoštrije osudio potez vlade Burundija da suspenduje emitovanje programa Glasa Amerike na šest mjeseci, počev od 7. maja.

„Zgroženi smo današnjom odlukom Nacionalnog savjeta za komunikacije Burundija da zabrani emitovanje vijesti i informativnog programa Glasa Amerike“, izjavila je direktorica Glasa Amerike Amanda Bennett.

„Naša publika računa na Glas Amerike kao izvor činjenica, nepristrasnih i objektivnih informacija o aktuelnim događajima, pa se ovom zabranom građanima Burundija uskraćuje vjerodostojni izvor informacija u kritičnom trenutku za zemlju. Još je strašnije što je ovakva odluka donijeta samo dan poslije Svetskog dana slobode medija - na koji se tradicionalno pozivaju vlade da ne primjenjuju nikakve restrikcije i ne postavljaju ograničenja medijima“.

Sadržaj Glasa Amerike ostaje dostupan na jezicima kiriundi i kinjarvanda na kratkim talasima, na internetu i preko FM predajnika koji se nalaze u susjednim zemljama.

Prema saopštenju vlade Burundija, razlozi za suspenziju su - između ostalog - to što dva međunarodna emitera - Glas Amerike i BBC - "nisu poštovala zakone o medijima" i zato što su "kršila profesionalnu etiku".

XS
SM
MD
LG