Linkovi

Obama: "Burmanska vlada 'ukrala' izbore"


Predsjednik Obama odgovara na pitanja novinara u indijskom Parlamentu
Predsjednik Obama odgovara na pitanja novinara u indijskom Parlamentu

Predsjednik Barack Obama je izjavio da je "neprihvatljivo" da burmanska vlada "ukrade" izbore i drži aspiracije svog naroda "taocima pohlepe i paranoje jednog bankrotiranog režima"

Zapadne i azijske zemlje izražavaju razočarenje s kontroverznim burmanskim izborima, na kojima su – kako se čini – provladine stranke dobile uvjerljivu većinu u parlamentu. Predsjednik Barack Obama je izjavio da je "neprihvatljivo" da burmanska vlada "ukrade" izbore i drži aspiracije svog naroda "taocima pohlepe i paranoje jednog bankrotiranog režima". U svom govoru danas u indijskom Parlamentu američki je predsjednik rekao da je odgovornost na zemljama poput Sjedinjenih Država i Indije da osude "ogromno kršenje ljudskih prava".

U Australiji – gdje se nalaze američki ministar obrane Robert Gates i državna tajnica Hillary Clinton na razgovorima sa svojim australskim kolegama – dvije zemlje su izrazile "žaljenje" što izbori u Burmi nisu bili slobodni ni pošteni. Japan, Filipini, Novi Zeland i Europska unija također su objavili priopćenja u kojima se kaže da ovi izbori nisu uspjeli pomaknuti Burmu prema demokraciji. Kina nije službeno reagirala, međutim, u državnom listu Global Times glasanje se opisuje kao "korak naprijed" i poziva se na strpljenje. Burmanske oporbene stranke se žale na rasprostranjenu prevaru na prvim izborima u posljednjih dvadeset godina u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG