Linkovi

Burkina Faso obustavlja VOA, BBC


Mural, 1. marta 2023. u Ouagadougouu, Burkina Faso.
Mural, 1. marta 2023. u Ouagadougouu, Burkina Faso.

Burkina Faso je privremeno obustavila program Glasa Amerike i BBC-a/Afrika nakon emitiranja vijesti o izvještaju Human Rights Watcha u kojem se optužuje vojska Burkinabe za zlostavljanje civilnog stanovništva.

Visoko vijeće za komunikacije objavilo je u četvrtak suspendovanje programa na međunarodnim radio stanicama na dvije sedmice. Pristup web stranicama i digitalnim platformama BBC-a, Glasa Amerike i Human Rights Watch-a također je suspendovan u Burkini Faso.

U svom emitovanju priče o izvještaju Human Rights Watch-a, VOA je tražila reakcije nekoliko zvaničnika Burkinabe, ali nije dobila nikakav odgovor.

Glas Amerike ostaje pri svom izvještavanju o Burkini Faso i namjerava da u potpunosti i pošteno pokriva aktivnosti u zemlji.

Burkina Faso pod vojnom upravom je posljednjih mjeseci suspendirala druge zapadne vijesti, uključujući francuske televizijske stanice LCI i France24; Francuski radio emiter Radio France Internationale, francuski dnevni list Le Monde i francuski časopis Jeune Afrique.

Burkina Faso je jedna od nekoliko zapadnoafričkih država u regionu Sahela, uključujući Mali i Niger, koje su se borile protiv islamističkih pobuna. Vojska je preuzela vlast državnim udarom 2022., navodeći kao razlog neuspjeh vlade da uguši džihadističku pobunu koja je izbila 2015. godine.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su od agencija France-Presse, Reutersa i Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG