Linkovi

Burger King na sudu - posjetioci tvrde da su im burgeri premali


Znak Burger Kinga (Foto: Reuters/Benoit Tessier/arhiva)
Znak Burger Kinga (Foto: Reuters/Benoit Tessier/arhiva)

Sudija u Americi odbio je pokušaj Burger Kinga da odbaci tužbu u kojoj se navodi da je prevario gladne mušterije da je njegov "whopper" veći nego što jeste.

Okružni sudija u Miamiju naveo je da Burger King mora na sudu da objasni zašto fotografija "whoppera" na meniju u restoranima navodi posjetioce na pogrešne zaključke, što predstavlja kršenje ugovora.

Posjetioci su podnijeli zajedničku tužbu u kojoj su naveli kako Burger King predstavlja burgere sa sastojcima koji ispadaju iz zemičke, te da djeluje da je sam burger 35 posto veći i da ima dvostruko više mesa nego što se na kraju dobije.

Burger King je naveo da ne mora da prodaje burgere "kao sa slike", ali je sudija rekao da je to na poroti da odluči, šta ljudi mogu da očekuju. Sudija je također dozvolio da potrošači iznesu i optužbe o nemaru i za neosnovano bogaćenje.

Sa druge strane, odbacio je optužbe na račun reklama na televiziji i na internetu, uz ocjenu da nijedan burger ne obećava na slici veličinu ili količinu, koju ne može da proda.

Burger King i advokati nisu odmah odgovorili na poziv Reutersa da komentarišu, kao ni zastupnici potrošača. Raniji pokušaji da se sprazumno riješi ovaj spor su propali.

Sa sličnim tužbama se suočava McDonalds u Brooklynu i to na federalnom sudu u New Yorku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG