Linkovi

Bugarska: U požaru u autobusu iz Sjeverne Makedonije poginulo najmanje 46 osoba


Macedonian bus crash - Bulgaria
Macedonian bus crash - Bulgaria

Prema prvim informacijama, najmanje 46 putnika poginulo je u autobusu iz Sjeverne Makedonije koji je saobraćao za Skoplje u utorak rano ujutro (23. novembar).

Autobus se zapalio i prevrnuo, saopštilo je bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je to jedan od razloga zašto ljudi nisu mogli biti spaseni.

Incident se dogodio nešto poslije dva sata ujutro u blizini sela Bosnek na dionici autoputa Struma između Pernika i Dupnice, 31 km jugozapadno od Sofije. Autobus je u Bugarsku ušao iz Turske.

Većina žrtava - djeca

Žrtve su državljani Sjeverne Makedonije. "Među njima je 12 djece", rekao je za BTV direktor Generalne uprave nacionalne policije Stanimir Stanev.

Makedonski premijer Zoran Zaev sa ministrom vanjskih poslova Bujarom Osmanijem i Ministarstvom zdravstva Venkom Filipčem nalaze se u Bugarskoj gdje prate situaciju nakon teške nesreće.

"U kontaktu sam sa premijerom Stefanom Janevim, koji je već posjetio ljude. Imao sam priliku da razgovaram sa jednim od preživjelih. On je objasnio da su spavali u autobusu kada se čula jaka eksplozija. Neki su razbili jedan prozor i spasili se. Ostali, nažalost, nisu uspjeli. To je užasna tragedija jer su većina njih djeca - 12 djece je mlađe od 18 godina, a ostalo su mladi između 20 i 30 godina. Većina su naši građani, ali ima i iz Srbije", izjavio je premijer Zoran Zaev, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Sjeverne Makedonije.

Makedonski šef diplomatije Bujar Osmani rekao je da je najviše žrtava iz Skoplja, koji su se vraćali iz Turske u kojoj su bili u trodnevnoj posjeti Istanbulu.

"Prema prvim podacima koje imam, radi se o turističkoj agenciji iz Skoplja, a većina stradalih je iz Skoplja. Među njima je više od desetoro djece, ali je bilo mnogo drugih mladih koji su iskoristili odmor produženo, jer je u ponedjeljak (22. novembar) ovdje bio neradni dan", izjavio je Osmani.

Uzroci nesreće

Jedna verzija je da je autobus udario u zaštitnu ogradu. Ne može se sa sigurnošću reći da li je autobus prvo izletio, a zatim se zapalio ili se prvo zapalio, dodaje BTA.

"Vjerovatno je riječ o tehničkom kvaru, prije toga je pukla guma", rekao je za BTV Nikolaj Nikolov, načelnik Generalnog direktorata za sigurnost od požara i zaštitu stanovništva u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, moguće je da je požar izbio prije prevrtanja autobusa. U nesreći nije učestvovao nijedan drugi automobil.

Saobraćaj na autoputu je obustavljen u oba smjera.

Sedam osoba je spašeno i prebačeno u bolnicu hitne pomoći Pirogov u Sofiji. Riječ je o djevojci od 17 godina i šest odraslih osoba. Nema opasnosti po njihove živote.

Uviđaj je obavila ekipa Nacionalne istražne službe, rekla je portparolka glavnog tužioca Sijka Mileva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG