Linkovi

Zaev: Bugarska blokada je poraz politike proširenja EU


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da odbijanje Bugarske da odobri pregovarački okvir o pristupanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji predstavlja poraz politike proširenja EU.

Zaev je rekao da je Sjeverna Makedonija pokazala da zastupa evropske vrijednosti potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom i Prespanskog sporazuma sa Grčkom i istakao da Evropa nije uzvratila istom mjerom kada je na nju došao red.

On je naveo da su i dalje moguće opcije koje bi dozvolile održavanje međuvladine konferencije u decembru, javlja makedonska novinska agencija MIA.

"Vlada, uključujući i mene, Skupština i makedonski narod trebalo bi da nastave da njeguju duh izgradnje prijateljskih odnosa, dijaloga i debate i da izbjegavaju konflikte“, istakao je Zaev u intervjuu za TV21.

On je rekao da je veoma teško prihvatio veto Bugarske i dodao da je ubijeđen da to nije ono što su bugarski narod i premijer Bojko Borisov željeli.

Zaev smatra da su takvi koraci preduzeti uoči održavanja izbora u Bugarskoj i da zemlji treba dati još jednu šansu jer i dalje postoje druge opcije.

Ističući da nema alternative osim priključivanja EU, on je rekao da bi rješenje moglo da se pronađe do kraja decembra dok Njemačka predsjedava EU.

Bugarska je odbila da odobri okvir pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom, čime je blokirala razgovore o njenom pristupanju Uniji, izjavila je bugarska ministrica spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva. Ona je rekla da Bugarska sada ne može da podrži početak odgađanih pregovora 27 zemalja članica EU i Skoplja, zbog otvorenih pitanja u vezi sa istorijom i jezikom.

Članice EU saglasile su se u martu da Sjeverna Makedonija i Albanija mogu započeti razgovore o pristupanju Uniji, a zvaničan početak pregovora očekivao se tokom međuvladine konferecije u decembru.

Zaharijeva je naglasila da je Bugarska podržala okvir pregovora sa Albanijom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG