Linkovi

Bugarska protjeruje 10 ruskih diplomata


Arhiva - Zastava Bugarske
Arhiva - Zastava Bugarske

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je proglasilo 10 ruskih diplomata "personom non grata" i dalo im rok od 72 sata da napuste tu balkansku zemlju zbog aktivnosti koje su smatrane nekompatibilnim sa njihovim diplomatskim statusom.

U saopštenju na svom sajtu, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je premijer Kiril Petkov konsultovan o protjerivanju i da je obaviješten ruski ambasador u Sofiji.

Ovo je drugi talas protjerivanja ruskih diplomata iz Bugarske. Sofija je 2. marta protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog navoda da su umiješani u špijunažu.

Bugarska, najbliži saveznik Moskve tokom Hladnog rata, ali sada članica Evropske unije i NATO koja je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, protjerala je još osam ruskih diplomata zbog sumnje da su špijunirali od oktobra 2019.

Slovačka, takođe članica EU i NATO, protjerala je u ponedjeljak tri službenika ruske ambasade na osnovu informacija iz svoje tajne službe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG