Linkovi

Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata


Bulgaria Russia Ukraine War
Bulgaria Russia Ukraine War

Bugarska protjeruje 70 ruskih diplomata koji su radili protiv interesa Bugarske, rekao je premijer Kiril Petkov novinarima 28. juna.

"Naše službe bezbjednosti identifikovale su te ljude kao lica koja su radila protiv interesa naše zemlje", rekao je Petkov.

Petkov je naveo da je riječ o zaposlenima ruske ambasade, tvrdeći da je njihova diplomatska uloga bila samo pokriće. Petkov je rekao da su se oni bavili aktivnostima koje nisu karakteristične za njihove pozicije.

"U nedjelju [3. juli] očekujem pun avion sa 70 sjedišta koji će se vratiti u Moskvu", rekao je Petkov, dodajući da je Rusima dato do 3. jula da napuste Bugarsku.

On je čestitao bugarskim službama bezbjednosti i Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi bugarska državna televizija.

"Želim da poručim svim stranim zemljama, ne samo Rusiji, da svako ko radi protiv interesa Bugarske treba da zna da Bugarska ima službe koje rade u njenom interesu", rekao je on.

Ruska ambasadorica u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova pozvana je 28. juna u Ministarstvo spoljnih poslova.

Sofija je 2. aprila protjerala prvog sekretara ruske ambasade u Sofiji optuživši ga za špijunažu.

Petkov je ranije rekao da je broj Rusa koji se nalaze u ambasadi prekomjeran, da se radi o stotinama u poređenju sa dvocifrenim osobljem u bugarskoj ambasadi u Moskvi.

Bugarska je protjerala izvjestan broj osoblja ruske ambasade 2019., 2020. i 2021. godine, sve u vezi sa špijuniranjem.

Rusija je uzvratila protjerivanjem bugarskih diplomata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG