Linkovi

BUGARSKA: Nakon ubistva istraživačke novinarke otvorena istraga o zloupotrebi fondova EU


People take part in a candle-light vigil in memory of Bulgarian TV journalist Viktoria Marinova in Sofia, Bulgaria, Oct. 8, 2018.
People take part in a candle-light vigil in memory of Bulgarian TV journalist Viktoria Marinova in Sofia, Bulgaria, Oct. 8, 2018.

Bugarsko tužilaštvo otvorilo je istragu o sumnjama o zloupotrebi fondova Evropske unije, poslije brutalnog ubojstva televizijske novinarke koja je istraživala korupciju u vladi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je istragu kasno sinoć.

Novinarka Viktorija Marinova čije je tijelo pronađeno u subotu, vodila je emisiju prošlog mjeseca u kojoj se predstavljena istraga portala Bivol.bg o prevarama s EU fondovima.

Ministarstvo je navelo da tužioci ispituju GP grupu, građevinsku kompaniju koja je navodno zloupotrebila novac iz EU, te zamrzlo 14 milijuna eura njene imovine.

U međuvremenu policija istražuje silovanje i ubojstvo novinarke čije je tijelo ostavljeno blizu Dunava.

Viktorija Marinova je bila direktorica televizijske stanice TVN iz grada Ruse i vodila je dvije istraživačke emisije.

Viktoria Marinova
Viktoria Marinova

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG