Linkovi

Grad Buffalo štedi recikliranjem željezničkih vagona


Obnovom se štedi novac poreznih obveznika, a renovirani vlakovi izgledaju i funkcioniraju jednako dobro kao i novi. Takodjer, premda to nije bila namjera, gradska uprava Buffala će se moći pohvaliti recikliranjem i zaštitom okoliša

Neki američki gradovi štede novac obnavljanjem prigradskih vlakova, odnosno renoviranjem starih vagona. Joyce Kryszak je posjetila jedenu remizu blizu Buffala da bi se upoznala s time kako se recikliraju vlakovi.

Teško je reći da li gradić Hornell u državi New York ima vise tračnica ili cesta. To mjesto jugoistočno od grada Buffala nalazi se na raskrižju brojnih pruga lokalnog željezničkog sustava oko jezera Eire. U Hornellu se već vise od 150 godina popravljaju vlakovi.

No odnedavno tu se i preuređuju putnički vagoni. Mike Bykowski glavni je inženjer zadužen za renoviranje 27 vagona prijevoznika Niagara Frontier. Bykowski kaze da nakon četvrt stoljeća uporabe u teškim zimskim uvjetima oko grada Buffala ti vagoni počinju pokazivati svoju starost: "Stariji vagoni koji su sad van upotrebe imaju dosta rđe na svojem podvozju. Taj dio zamjenjujemo s čelikom koji je otporan na rđu."

Svi dijelovi vagona se ne obnavljaju. Radnici tvrtke Gray Manufacturing Industries skidaju s vagona sve do njihove osovine na koju zatim ugradjuju nove oplate, prozore i sjedala. Takodjer se instaliraju nova elektronika i audio sustavi. No Bykowski tvrdi da se puno toga i obnavlja: "Štedi se na željezu, i veliki se broj žica ponovo koristi. Takodjer ponovo se koristi bakar i dijelovi."

Također se spašavaju kotači koji se krpaju, poliraju i ponovo montiraju na vagone, a i motori ce biti obnovljeni i vraćeni u uporabu. No iskreno govoreći grad Buffalo nije se odlučio na obnavljanje vlakova zato sto j eto dobro za okoliš, vec zato jer pokusava uštedjeti novac. Obnova vagona košta oko milijun dolara, a kupnja novog košta tri puta vise.

Dave Gray predsjednik je tvrtke GMI koja renovira vlakove, te navodi da oni to isto rade za gradske željeznice Chicaga i Philadelphije. On kaže: "Mnogi gradovi pokušavaju renovirati svoje vlakove koji dodju u svoje srednje godine, i kad je vrlo isplativo ih obnavljati."

No nisu svi američki gradovi tako štedljivi. Nedavno, neki su dobili iz saveznog budžeta novac od ekonomskog poticaja savezne vlade. San Francisco, Washington i Miami jednostavno su kupili nove prigradske željezničke kompozicije, sto je puno lakše i brze.

Za renoviranje svih vlakova u Buffalu trebat ce pune tri godine. Larry Meckler predvodi prometni ured grada Buffala i kaze da zasigurno ne krivi druge gradove sto su stare vlakove zamijenili novima: "Ako drugi mogu naći način da dodju do novih vlakova, moj im je savjet da to i učine, jer štednja zapravo iziskuje puno rada i napora. Da su neka bogata vremena, i mi bismo vagone jednostavno zamijenili novima."

No ipak se isplati biti štedljiv - obnovom se štedi mnogo novca poreznih obveznika, a na kraju renovirani, 'stari' vlakovi u Buffalu izgledat ce i funkcionirati jednako dobro kao i novi. Takodjer, premda to nije bila namjera, gradska uprava ce se na kraju moći pohvaliti recikliranjem i zaštitom okoliša.

XS
SM
MD
LG