Linkovi

Budućnost NATO-a u pitanju zbog toga što se u Europi vojna problematika 'ne uzima ozbiljno'


Budućnost NATO-a u pitanju zbog toga što se u Europi vojna problematika 'ne uzima ozbiljno'
Budućnost NATO-a u pitanju zbog toga što se u Europi vojna problematika 'ne uzima ozbiljno'

General Stephane Abrial : "Moramo biti spremni, imati sva raspoloživa sredstva i snage, za različite situacije – koje je teško predvidjeti. Tu ne postoji kalendar."

Zbog ekonomske krize, mnoge europske zemlje imaju teškoća s financiranjem vojske i obrane. To je problem i za NATO savez koji mora modernizirati svoje kapacitete za reakciju u iznenadnim kriznim situacijama.

Al Pessin je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu razgovarao s francuskim generalom koji je odgovoran upravo za to područje.

Kada je u ožujku Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo zaštititi libijske civile, taj je zadatak na svjetskoj sceni mogao obaviti jedino NATO savez. Ratno zrakoplovstvo i mornarice niza zemalja iz NATO-a izvršilo je misiju – ne samo što je bilo zaštićeno civilno stanovništvo, već je s vlasti bio zbačen i Moamer Gadafi.

Francuski general Stephane Abrial zadužen je u NATO-u upravo za transformaciju saveza kako bi u budućnosti mogao provesti slične misije. On je za Glas Amerike izjavio: "Libija je pokazala da nema druge opcije. Kada Vijeće sigurnosti odluči da se poduzme ovakva jedna misija, tko je – osim NATOa – može izvršiti?"

Međutim, u Europi je kriza i vojni su izdaci prilično nepopualrni. O tome govori Daniel Korski, bivši dužnosnik britanskog ministarstva obrane: "Živimo u razdoblju ozbiljne štednje i vojni se izdaci 'krešu' što je više moguće. To se čini bez koordinacije među zemljama. Pojedine vlade smanjuju proračune kako bi preživjele, a da ne da bi eventualno unaprijedile svoje obrambene efektive."

Nick Whitney, bivši direktor agencije Europske unije za obranu, kaže da novac i nije najveći problem. Problem je nedostatak koordinacije među državama i činjenica da europska javnost zapravo nije zainteresirana za vojno-obrambenu problematiku: "Zapravo, ne nedostaje novaca. Problem je što se raspoloživi noavc ne troši na pravi i efikasni način. A situacija je takva zbog toga što se vojna problematika jednostavno ne uzima ozbiljno."

General Stephane Abrial kaže da je to zaista problem zbog toga što je teško prognozirati gdje će izbiti sljedeća kriza: "Moramo biti spremni, imati sva raspoloživa sredstva i snage, za različite situacije – koje je teško predvidjeti. Tu ne postoji kalendar."

General Abrial kaže da NATO treba bviše sredstava, više koordinacije i više 'vanjskih' partnera, ako želi zadržati položaj najsuperiornije vojne sile na svijetu. Modernizacija je pogotovo potrebna, rekao je francuski general, na planu protu-raketne obrane i u obrani protiv napada u kibernetičkom prostoru.

XS
SM
MD
LG