Linkovi

Preminuo doajen bh. novinarstva Budo Vukobrat


Budo Vukobrat
Budo Vukobrat

U Sarajevu je sinoć (utorak 14. mart), u 69. godini života, preminuo Budo Vukobrat doajen bosanskohercegovačkog novinarstva i dugogodišnji novinar Radija Slobodna Evropa (RSE).

Rođen je 1948. godine u Bosanskoj Gradišci. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu.

Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter u Televiziji Sarajevo. Do 1993. godine u ovoj TV kući je prošao sve profesionalne faze, od novinara-saradnika do samostalnog urednika-komentatora. Gledaoci ga najviše pamte kao urednika Dnevnika, a uređivao je i specijalizovane magazinske emisije iz političkog života i kulture.

Godine 1993. postao je dopisnik Radio Broda i Nove Makedonije iz Sarajeva. Objavljivao je tekstove u beogradskom magazinu "Vreme" i skopskom "Aktuelu".

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Skopja, postao je godinu kasnije, a 1999. prešao je u Biro RSE u Sarajevu.

Od tada, u programima Radija Slobodna Evropa, bio je svakodnevno angažovan na novinarskim i uredničkim poslovima radio emisija i magazina TV Liberty. Bio je aktivan u radu novinarskih udruženja i projektima koji su afirmisali profesionalne i etičke standarde u novinarstvu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG