Linkovi

Washington: Postignut dogovor o dvogodišnjem državnom budžetu


Dogovorom se olakšavaju automatska smanjenja troškova i sprječava još jedno zatvaranje vladinih ureda.

Američki senat je sa glasovima 64 naprema 36 dao konačno odobrenje za dvogodišnji državni budžet kojim se olakšavaju automatska smanjenja troškova i sprječava još jedno zatvaranje vladinih ureda. Kako izvještava Michael Bowman, ta je mjera dobila dvostranačku podršku, što je rijetkost u tom inače politički podjeljenom tijelu. Sada još samo ostaje da to svojim potpisom ozakoni predsjednik Obama.

Ovim se budžetom Washingtonu daje dvogodišnji odmor od fiskalnih nesuglasica, usljed kojih su u oktobru vladini uredi bili zatvoreni 16 dana. Demokratski senator Richard Durbin je ushićen.

Ovakav razvoj događaja je pravo osvježenje u gradu u kojem se zakonodavci obično ne slažu, rekao je on.

Sporazum o budžetu je prošle sedmice velikom većinom odobren u Zastupničkom domu. On dokazuje da kongres može funkcionirati, kaže nezavisni senator Angus King.

Mi zapravo možemo razgovarati, možemo postići kompromis. Možemo zapravo postići financijske i fiskalne dogovore koji imaju smisla, koji su racionalni, koji imaju prioritete, i možemo odraditi svoj posao, rekao je senator King.

Dogovor o budžetu su postigli pregovarači iz Zastupničkog doma u kojem većinu imaju republikanci i senata u kojem su većina demokrate, a njime se olakšavaju automatska smanjenja troškova dok se sakupljaju dodatni prihodi za bruto smanjenje državnog deficita. Pa čak i tako, fiskalni čvrstolineaši kao senator Tom Coburn nisu zadovoljni.

To je kompromis za političare. To nije kompromis za američki narod, jer se njime samo povećavaju troškovi i porezi, rekao je senator Coburn.

On i drugi republikanci su razočarani da budžet nije uzeo u obzir američki dugogodišnji nedostatak fiskalnog balansa, dok se demokrate žale da se njime ne produžavaju državne nadoknade za nezaposlene. Na kraju su mnogi zakonodavci po strani ostavili svoje zabrinutosti i podržali su kompromis. Republikanci su osobito nastojali izbjeći još jednu budžetsku krizu, kaže analitičar Jared Bernstein.

Mislim da je republikansko liderstvo shvatilo da bi još jedno zatvaranje vlade toliko naškodilo njihovim političkim ciljevima, da su ga željeli izbjeći čak i ako je to značilo postizanje kompromisa sa drugom stranom, rekao je gospodin Bernstein.

On međutim ne vjeruje da će dvostranački duh obuhvatiti i druga pitanja.

Teško mi je zamisliti da će se to prenijeti na imigracionu reformu, poresku reformu, pitanje minimalnih nadnica, na sva ta pitanja koja zaista dovode do stranačkih nesuglasica. Mislim da tu još nismo spremni na kompromis. Samo zato što ste optrčali oko kuće ne znači da ste spremni za maraton, kaže Jared Bernstein.

Čak i dok su se senatori spremali za glasanje o prijedlogu budžeta, dolazilo je do stranačkih napada. Republikanski senator John Barrasso je napao Obamin zakon o zdravstvenoj njegi.

Predsjednikov zakon o zdravstvenoj njegi nije ništa drugo nego skup prevara, odgađanja i razočarenja, rekao je senator Barrasso.

Usprkos budžetskom sporazumu, fiskalna drama bi se mogla u februaru vratiti na Capitol, kada vlada ponovo dostigne granicu financijskog duga.
XS
SM
MD
LG