Linkovi

Washington: Da li će politički zastoj dovesti do zatvaranja vlade?


I ako zakonodavci uspiju da izbjegnu skupo zatvaranje vlade, neki kažu da američka ekonomija već plaća cijenu zbog političke nefunkcionalnosti.

Očekuje se da američki senat ovog vikenda radi na prijedlogu zakona o hitnom financiranju kako bi se nastavio rad vlade nakon što njene ovlasti trošenja isteknu prvog oktobra. Prijedlog bi trebao odobriti i Zastupnički dom kojeg predvode republikanci, koji se početkom sedmice složio da financira vladu samo ako se ti fondovi ne budu koristili za implementaciju zakona predsjednika Obame za zdravstvenu njegu. Ali čak i ako zakonodavci uspiju da izbjegnu skupo zatvaranje vlade, neki kažu da američka ekonomija već plaća cijenu zbog političke nefunkcionalnosti.

Washington se još jednom suočava sa fiskalnim rokom. Ali čak i ako zakonodavci uspiju da izbjegnu najnoviju krizu, neizvjesnost sa sobom donosi visoku cijenu. Jedna studija nagovještava da su nakon prošle budžetske krize 2011, nepostojanost tržišta, odgađanja upošljavanja i smanjena potrošačka potražnja oduzeli oko 150 milijardi dolara od državnog bruto nacionalnog dohotka. Na saslušanju u kongresu ove sedmice, ekonomista Mark Zandi je rekao da je to jednako više od milion radnih mjesta.

Da se politička neizvjesnost nije povećala na trenutni nivo, stopa nezaposlenosti danas bi i dalje bila visoka, 6.6%, iako je trenutna stopa 7.3%, ona bi ipak bila znatna razlika za našu ekonomiju, kaže gospodin Zandi.

Washingtonska politička nefunkcionalnost je bila očigledna ove sedmice kada je republikanski senator Ted Cruz 21 sat govorio o zakonu o zdravstvenoj njegi kako bi odgodio proceduralno glasanje. Zagovornik fiskalne reforme Robert Bixby je rekao da to nije formula pobjede za republikance.

Ako je njihov stav da se ne treba povećati granica duga ili donijeti bilo kakvi zakoni ukoliko se Obamacare ne izmijeni ili poništi, mislim da bi javnost to smatrala nerazumnim zahtjevom i držali bi republikance odgovornim, kaže Robert Bixby.

Još vruća bi mogla biti predstojeća debata o podizanju granice duga. Neuspjeh da se granica poveća će značiti da bi američkoj vladi moglo nestati novca da plati svoje dugove do 17 oktobra. Mark Zandi kaži da bi posljedice toga bile

Kataklizmične. To bi značilo veće kamate za kredite, veće troškove posuđivanja novca za biznise, manje cijene dionica, niže cijene kuća, punu recesiju. A za to sve ne bi postojao nikakav razuman politički odgovor.

Domaće nesuglasice su velika zabrinutost za američke trgovinske partnere. Mnoge zemlje, osobito one u izrastajućim tržištima, su ovisne o američkoj potražnji za njihove izvoze. Još jedan politički zastoj bi mogao narušiti povjerenje svijeta u američku ekonomiju, koja pokazuje umjerene, ali kontinuirane znakove oporavka.
XS
SM
MD
LG