Linkovi

Nada za postizanje budžetskog sporazuma još uvijek postoji


Obama about sequester, 2-19
Obama about sequester, 2-19
Predsjednik Barack Obama i Republikanci se bliže 1. martu, budžetskom okršaju oko obaveznog smanjenja troškova u iznosu od 85 milijardi dolara - ako zakonodavci ne pronađu drugi način za smanjenje federalnog deficita. Automatko kresanje troškova, takozvani „sekvestar“, ce podjednako utjecati i na unutrašnje i vojno trošenje i učvrstiti linije sukoba u Washingtonu.


Predsjednik Obama je upozorio na opasnosti od budžetskog kresanja.

Iznenadna, oštra i proizvoljna kresanja troškova ugroziće našu vojnu pripravnost.
Nešto kasnije, u Bijeloj kući, Obama se pojavio sa pripadnicima hitnih službi i zatražio kompromis.


Prema tome, ova kresanja nisu pametna, nisu poštena, štetiće našoj ekonomiji i produžiće spiskove nezaposlenih Amerikanaca za stotine hiljada. Ljudi će gubiti posao

Ali republikanci, na čelu sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Johnom Boehnerom , ne odstupaju.Boehner je nedavno rekao:

Sekvestar će biti na snazi sve dok se ne utvrde uštede i reforme koje će nas dovesti do uravnoteženja budžeta u narednih deset godina. I tačka.

Pristalice Pokreta čajanke takođe traže sprovođenje štednje, kao i republikanski senator Rand Paul.

Obje strane su krive za pretjerano trošenje, ili za čuvanje svojih "svetih krava", zakulisnih dogovora od kojih svi ovdje dobijaju, dok svaki poreski obveznik gubi., kaze Rand Paul.

Konzervativni Republikanci su agresivno raspoloženi , kaže analitičar Norm Ornstein i dodaje:


„... oni traže da to krene, da sekvestar započne, a osnovni naglasak je da ćemo time dobiti veliki komplet budžetskih rezova. To ne bismo mogli ni na koji drugi način, kažu oni, dodajući da je to dobro i ako bude štetno. Samo da počne da se događa.

Ali on dodaje i da Republikanci time rizikuju:

Predsjednik ima prednost u mnogo aspekata. Uživa visoku popularnost. Popularnost Kongresa u anketama je niska, a posebno nizak rejting imaju Republikanci u Kongresu. Amerikanci ne žele da im se dogode takve stvari.

Kresanje troškova bi pogodilo i međunarodnu humanitarnu i vojnu pomoć i moglo bi uznemiriti saveznike, kaže Jim Arkedis, iz Instituta za progresivnu politiku:

Rekao bih da je cijeli svijet vjerovatno pomalo nervozan, u svakom slučaju zemlje koje očekuju američku pomoć, bilo šta, asistenciju u formiranju demokratije, takve stvari, sigurno su frustrirane i nervozne.

Predsjednik Obama ipak izražava nadu da će Kongres prije krajnjeg roka 1. marta, preduzeti mjere da bi se izbjegla kresanja.
XS
SM
MD
LG