Linkovi

Dogovoren dvostranački prijedlog budžeta, čeka se usvajanje u oba doma Kongresa


Grupa koja predstavlja interese malih biznisa u Sjedinjenim Državama, je pozdravila dvostranački dogovor o budžetu koji su predložili ove nedjelje američki kongresni lideri.

Sporazumom se ne rješavaju svi izazovi koji stoje pred malim biznisima, medjutim, ako bude usvojen, ovaj dvogodišnji sporazum o budžetu bi mogao smanjiti političke nesuglasice koje su do sada štetile i biznisima i povjerenju potrošača.

Dogovor je istinski pozdravljen kao dvostranački uspjeh - dogovor za koji demokratska senatorica Patty Murray kaže da eliminira prijetnju još jednom fiskalnom krizom, poput one usljed koje je vlada bila djelomično blokirana 16 dana u oktobru, i koštala američku ekonomiju milijarde dolara.

“Zahvaljujući ovom dogovoru, proces donošenja budžeta neće više upadati iz krize u krizu., kaže senatorica Murray.

Medjutim, nije sve završeno. Senat i Zastupnički Dom Kongresa sada moraju usvojiti dogovor, kaže republikanski kongresmen Paul Ryan, i dodaje:

“Ovaj dogovor vidim kao korak u dobrom pravcu. Kada je vlada podijeljena, ne može se ostvariti nešto što zadovoljava sve strane.

Ovim bi se budžetom povećala potrošnja na domaće potrebe i obranu, čime bi se ujedno eliminirala rezanja u vrijednosti od 60 milijardi dolara, a sve to bez povećanja poreza.

Reakcija poslovne zajednice je uglavnom pozitivna. John Arensmeyer, čelnik jedne organizacije koja zastupa interese malih biznisa, kaže da bi ovo moglo smanjiti dio neizvjesnoti prouzročene nefunkcionalnim Kongresom:

“ Istina je da se raspoloženje jako promijenilo u posljednja 24 sata nakon vijesti da postoji dogovor o budžetu i to za slijedeće dvije godine., kaže Arensmeyer.

Medjutim, dogovor se ne svidja svima. Neki demokrati kažu da se ovim prijedlogom budžeta ne produžuju dugoročne beneficije za nezaposlene, koje ističu krajem decembra. Republikanci opet kažu da dogovor ne čini dovoljno da se smanji državni deficit.

Arensmeyer govori da Kongres mora učiniti više:

"Sjajno je da ima dogovor o budžetu. No sada želimo vidjeti da se Kongres fokusira na reformu poreskog sistema, reformu imigracionog sistema i neka druga pitanja.

Nakon povratka iz Južne Afrike, predsjednik Barack Obama je priznao da je dogovor daleko od savršenog, ali je, kako je rekao, dobar prvi korak.

Ovim se dogovorom smanjuje godišnji deficit za samo $23 milijarde dolara,i ne rješava se pitanje limitacije nacionalnog duga. Ukoliko Kongres ne podigne granicu duga zemlje, ministarstvo financija kaže da bi vlada mogla ostati bez gotovine kojom plaća obaveze, do sredine februara.
XS
SM
MD
LG