Linkovi

Nedjelja: Sarajevo i danas na nogama!


Autor: Dopisnik Glasa Amerike iz Sarajeva Sanel Hadzic

Oko 1000 demonstranata se okupilo danas u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva uzvikujući: «Hoćemo zakone» i «Pustite nam djecu». Iznijeli su svoje zahtjeve, gdje traže smanjenje plata i naknada državnim službenicima, žele smanjenje javnih troškova, ukidanje kantona te poništavanje svih loših ugovora o privatizaciji. Trenutno je blokiran saobraćaj u Titovoj ulici, ispred zgrade Predsjedništva BiH, a oko stotinu pripadnika specijalne policije pristiglo je u ulice koje vode do sjedišta Policijske uprave Centar kako bi objezbjeđivali područje.
Nešto prije 14:00 sati jedna od učesnica protesta, pročitala je i proglas u kojem navodi da se mirni protesti u Sarajevu nastavljaju, a da okupljeni u Sarajevu daju podršku protestima u svim gradovima BiH.
"Govorimo isključivo u ime svih nas kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja", stoji, izmeđuostalog, u pročitanom proglasu.
U međuvremenu, dato je saopćenje za javnost da će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH održati danas konferenciju za novinare u sjedištu Direkcije u Sarajevu, povodom protesta u gradovima u Federaciji BiH. Najavljeno je da će se na konferenciji, koja će početi u 16 sati, obratit će direktor Direkcije Himzo Selimović, koji će dati izjavu o proteklim događajima.
U Bihaću mirni pohodi – demonstranti iznijeli zahtjeve
Nakon tihe noći u glavnom gradu Unsko-sanskog kantona, danas se mirnim protestima pridružila grupa demonstranata naziva «Bosansko proljeće», te Koordinacija boračkih udruženja USK, koja je na sastanku održanom u 12 sati, između ostalog, zahtjevala i hapšenje premijera i ministra policije Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovača, te formiranje vlade nacionalnog jedinstva, ukidanje svih privilegija političarima i prestanak upotrebe sile prema mirnim demonstrantima.
«Bosansko proljeće» je objavilo svoje zahtejeve gdje se navodi:
1. Smjena Vlade USK i svih direktora javnih ustanova i preduzeća
2. Imenovanje nove Vlade USK i direktora bez uticaja politike
3. Usklađivanje plata u javnom sektoru tako da najviša plata ne smije preći visinu tri prosječne plate u proizvodnom sektoru
4. Usklađivanje plata u javnom sektoru prema visini stručne spreme
5. Javno objavljivanje tenderskih dokumentacija psoljednjih 10 godina i ubuduće
6. Usklađivanje budžetskih izdvajanja za poljoprivredu iz budžeta na svim nivoima vlasti sa standardima Evropske unije (EU)
7. Usklađivanje obrazovnih standarda na svim nivoima vlasti sa standardima Evropske unije (EU)
8. Usklađivanje broja zaposlenh u javnom sektoru sa standardima Evropske unije (EU)
9. Završavanje izgradnje boračke zgrade u Bihaću najkasnije do izbora 2014. godine
10. Ukidanje svih dodatnih privilegija državnim službenicima
11. Ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osovu raznih komisija
12. Ukidanje plata i ostalih privilegija svim političarima nakon isteka mandata
13. Hitan prestanak upotrebe sile policije prema demonstrantima i demonstranata prema policiji
Ovo okupljanje je osiguravala policija, a incidenata nije bilo. U toku je sjednica Kolegija Skupštine USK-a.
Građani Bugojna treći dan na protestima
Oko 200 građana Bugojna okupilo se danas pred zgradom Općine Bugojno, kako bi izrazili nezadovoljno trenutnim stanjem u tom gradu i državi.
Demosntranti su mirnim protestima zatražili promjenu Ustava Federacije BiH i ukidanje kantona, krivičnu odgovornost za one koji su nezakonito privatizirali mnoga preduzeća i ostavili hiljade radnika bez posla.
Traženo je da za teško stanje u Bugojnu odgovorni moraju odgovarati za svoje postupke. Misli se na uništene prijeratne privredne gigante: «Slavko Rodić», «Špedicija» i druga preduzeća, koja su nekad zapošljavala veliki broj radnika.
Na kraju su demonstranti istakli da će tražiti ostavku Općinskog vijeća i načelnika, kao i svih drugih koji su odgovorni za sadašnju situaciju.
XS
SM
MD
LG