Linkovi

Škola u Brooklynu koja proizvodi šahovske majstore


Jedna škola u Brooklynu, New York, kao da proizvodi šahovske šampione. Škola pod nazivom Intermediate School 318 ili I.S. 318, je do sada dobila 32 šahovske titule, pa čak pobjedjivala srednje škole u državnom šampionatu.

Šah je u tojkoli u Brooklynu jednostavno način života. Šah šalje djeci važnu poruku, kaže koordinator šahovskog programa, i zamjenik direktora škole , John Galvin i dodaje

“Većina djece u našoj školi dolazi iz ne baš najsretnijih porodičnih okruženja, znači, nemaju mnogo pomoći u svojim ladim životima. Stoga vjerujemo da naš program ovu djecu uči da ipak mogu postati neko i nešto u životu. Kada naši učenici pobjedjuju kolege i iz najboljih privatnih škola u zemlji, i najbolje škole, to očigledno šalje vrlo moćnu poruku. "

Tijekom školske godine u timu je 80 učenika, a u vrijeme ljetnjeg raspusta 40.

Oni se uče mnogim vještinama igrajući šah: planiraju unaprijed, donose odluke, nose se s posljedicama.

Kada čitate, vaša je mašta sa pričom koju čitate. Takav je i šah - morate upotrijebiti maštu. Morate pratiti šta radi vaš protivnik, čime vam prijeti, kaže djevojčica Samantha Dong.

Volim šah jer je to igra strategije, i jednostavno uživam da ju proučavam, dodaje Rashad Baugh.

Pomaže i u radu s matematikom, pomaže u čitanju, pisanju...Us sve to je i zabavno..., kaže ucenik Robert Galperin-Levin.

Šahovski program ove broklinske škole je postao poznat širom svijeta. Norveški šahovski majstor koji je trenutno najbolji u svijetu, Magnus Carlsen, posjetio je školu 2012. godine kako bi tada čestitao novo-krunisanim državnim šampionima.

A nagradjivani film Brooklyn Castle upravo govori o uspjesima ovog tima. Škola je odnijela do sada na stotine trofeja. Direktor Eric Windley kaže da je ono najvažnije što šah osigurava za ovu djecu - šansa za uspjeh.

"Svako dijete može igrati šah - bilo da je stidljivo, otvoreno, da ima puno prijatelja, ili ih nema...Šah je igra koju svatko može igrati, a kada jednom započnete, teško je prestati. " , govori Windley.

Pobo Efekoro , koji je diplomirao šahovski program pri školi, i sada dobio stipendiju za koledž, trener je djeci ovog ljetnjeg raspusta.

“Cijeli je život jedna velika igra šaha. Morate znati kada povući pravi potez, kada ste sučeljeni s teškom situacijom,morate znati kada napraviti pauzu i razmisliti kako dalje...S obzirom na sve to, ja sam danas u stanju da ta pravila primjenjujem u životu, da odlučujem o svojoj budućnosti. .. .", kaze Efekoro.

98 posto igrača šaha u školi I. S. 318 , uspješno završe srednju školu, i većina ih ide dalje, na fakultet.

XS
SM
MD
LG