Linkovi

NEON: Uvjetna sloboda uz poeziju i kreativnost


Komesar odjela za uvjetnu slobodu u New Yorku Vincent Schiraldi
Komesar odjela za uvjetnu slobodu u New Yorku Vincent Schiraldi

Komesar odjela za uvjetnu slobodu u New Yorku, Vincent Schiraldi, je odgovoran za dovođenje programa NEON u nekoliko dijelova grada sa visokom stopom kriminala.

Uredi u koje osuđenici koji su pušteni uz kauciju moraju redovno dolaziti, što je alternativa zatvorskoj kazni, često nisu vesela mjesta. Ali grad New York isprobava jenu novu vrstu ureda koja se zasniva na zajednici, orjentirana je prema klijentu i atraktivna, i smanjuje broj kršenja uvjetne kazne. Novinar Glasa Amerike Adam Phillips je posjetio jedan centar u južnom Bronxu, koji je jedan od oblasti sa najviše kriminala ne samo u New Yorku, nego i u cijeloj Americi.

Čitanje poezije, zdravstveni pregledi i traženje posla. To nije ono što bi ste očekivali u jednom centru za uvjetne kazne u gradu. Ali organizacija Neighborhood Opportunity Network, ili skraćeno NEON, radi na drugačijem uredu za uvjetnu slobodu. Lonni Tanner je zadužena za poboljšanje centara za gradske usluge. Ona je transformirala jedan stari poslovni prostor u nešto što daje inspiraciju.

Vidjela sam dosta ljudi koji su čekali i ništa se nije dešavalo. I pomislila sam kako bi to izgledalo ako bi se na tom mjestu zapravo nešto radilo, kaže Lonni Tanner.

Komesar odjela za uvjetnu slobodu u New Yorku Vincent Schiraldi je odgovoran za dovođenje programa NEON u nekoliko dijelova grada sa visokom stopom kriminala.

Radi se o povećanju javne sigurnosti angažirajući naše klijente na produktivan način, kako bi i oni bili dio vlastitog procesa rehabilitacije, kaže Vincent Schiiraldi.

Contina Session je jedna od 15 oficira za uvjetnu slobodu u južnom Bronxu. Ona je pomogla Peteru da uđe u program u kojem je naučio kako da obavlja intervjue za posao i radi na rješavanju sukoba. Catherine Rose Edwards je također na uvjetnoj slobodi. Ona je izrazila zahvalnost za podršku svog oficira za probacije kada je uhapšena zbog posjedovanja droge. Bila je u mogućnosti izbjeći zatvor i sada je neovisna i ima posao.

Mogla sam izgubiti svog sina, i posao, i sve što imam.

Pristup organizacije NEON je bila ogromna promjena za mnoge oficire za uvjetnu slobodu, koji su bili naviknuti na mnogo suroviji i oštriji način ophođenja. Godinu dana kasnije, mnogi su prihvatili novi način. Neki od njih čak i sudjeluju u sedmičnim čitanjima poezije koje nudi pjesnik Dave Johnson. On kaže da poezija podstiče potragu za duhom, za mirnom i učinkovitom komunikacijom.

Pjesme su ovdje, žive, u nama.

Svaka radionica se završava sa poezijom kada osobe koje su na uvjetnoj slobodi, osoblje i članovi zajednice mogu podijeliti svoja djela. Neki poeziju smatraju tajnom uspjeha programa NEON. 80% osoba uspješno završava svoj period probacije. A broj onih kojima se dozvoljava da prijevremeno završe uvjetnu kaznu zbog dobrog ponašanja se povećao čak pet puta.
NEON: Uvjetna sloboda uz poeziju i kreativnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
XS
SM
MD
LG