Linkovi

Broj zaražene djece u američkim bolnicama blizu rekordnog


Arhiv - Vakcinacija dece protiv Covida 19 u Columbusu, Ohio. (Foto: AP/Paul Vernon)
Arhiv - Vakcinacija dece protiv Covida 19 u Columbusu, Ohio. (Foto: AP/Paul Vernon)

Nagli rast zaraženih kovidom u SAD, izazvan širenjem omicron soja, doveo je i do gotovo rekordnog broja hospitalizacija među djecom, dok eksperti ukazaju na podatak da većina djece nije vakcinisana, prenosi agencija AP.

"Zaista je tužno. Bilo je teško prošle godine, ali sada znamo da postoji način da se sve ovo spriječi", kaže doktor Paul Offit​, ekspert za zarazne bolesti u Dječjoj bolnici u Philadelphiji.

Tokom sedmice od 21. do 27. decembra, dnevno je u prosjeku hospitalizovano 334 djece mlađe od 17 godina, što je rast od 58 odsto u odnosu na nedjelju prije toga, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Prethodni vrhunac bio je početkom septembra - 342.

Međutim, djeca i dalje predstavljaju mali procenat hospitalizovanih zbog Covida. Tokom iste nedjelje u decembru, dnevno je u prosjeku hospitalizovano više od 9.400 zaraženih svih uzrasta. Mnogi ljekari kažu da su djeca sada, po svemu sudeći, manje bolesna od one zaražene tokom širenja delta soja za vrijeme ljetnih mjeseci.

Dva mjeseca nakon što je vakcina kompanije Pfizer odobrena za uzrast od 5 do 11 godina, oko 14 odsto djece u toj starosnoj grupi je u potpunosti imunizovano, prema podacima CDC-a. Ta stopa je veća za tinejdžere od 12 do 17 godina - oko 53 procenta.

U mnogim slučajevima problem je vremenski okvir, kaže doktor Albert Ko, profesor epidemiologije i zaraznih bolesti na Univerzitetu Yale. Vakcina za mlađu djecu nije odobrena do novembra, zbog čega mnoga sada primaju drugu dozu, kaže Ko.

Offit kaže da zaražena djeca, smještena u njegovoj bolnici prije nedjelju dana, nisu bila vakcinisana iako su ispunjavala uslove, mada je dve trećine već imalo zdravstvene probleme - ili hronične bolesti pluća ili su bila gojazna. Samo je jedno dijete bilo mlađe od 5 godina, zbog čega nije moglo da primi vakcinu.

"Bore se da dišu, stalno kašlju. Nekoliko je završilo na intenzivnoj njezi pod sedativima. Na respiratorima su, roditelji plaču", opisao je Offit, navodeći da nisu bili vakcinisani ni roditelji ni braća i sestre pacijenata.

Naredne četiri do šest nedjelja će biti teške, upozorava Offit.

"Ovo je virus koji cvijeta tokom zime", rekao je on.

Ukupan broj novozaraženih Amerikanaca svih uzrasta skočio je na na najveći nivo ikada zabilježen - u prosjeku 300.000 slučajeva dnevno ili dva i po puta više nego prije dvije nedjelje. Veoma zarazni omicron soj činio je 59 odsto novih slučajeva prošle nedjelje, navodi CDC.

Međutim, postoje nagovještaji da omicron izaziva blaže oblike bolesti od prethodnih varijanti, a kombinacija vakcine i "boostera" po svemu sudeći štiti ljude od najgorih posljedica.

U Kaliforniji, 80 djece zaražene Covidom primljeno je u bolnicu u periodu od 20. do 26. decembra u poređenju sa 50 tokom posljednje sedmice novembra, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Broj hospitalizovane djece raste i u Seattleu. Iako imaju lakše simptome nego djeca hospitalizovana tokom ljeta, ljekar John McGuire ipak upozorava da je ovo rana faza talasa omicrona i da će pune posljedice biti poznate tek za nekoliko nedjelja.

Zdravstvene vlasti New Yorka takođe upozoravaju na alarmantnu situaciju.

Broj hospitalizovane djece u tom gradu skočio je sa 22 nedjeljno na 109, od 5. do 24. decembra. Širom države New York porastao je sa 70 na 184. Ukupno, u New Yorku je zbog Covida hospitalizovano gotovo 5.000 ljudi.

"Svi su zabrinuti zbog četvorostrukog povećanja, ali je riječ o malom procentu. Kod djece je mali rizik od hospitalizacije, ali ona koja završe u bolnici su nevakcinisana", kaže doktor Ko, komentarišući situaciju u New Yorku.

Doktor Al Sacchetti​, načelnik hitnih službi u medicinskom centru u Camdenu u New Jerseyju, kaže da vakcinisana djeca podnose posljedice širenje omicrona izuzetno dobro.

"Velika je razlika u tome kako ta djeca tolerišu bolest, naročito ako imaju neke hronične zdravstvene probleme", kaže on.

Od Covida 19 je od izbijanja pandemije preminulo 721 dijete, pokazuju podaci Američke akademije za pedijatriju. Ukupan broj smrtnih slučajeva u SAD je veći od 800.000.

U sedmici od 16. do 23. decembra bilo je gotovo 199.000 zaražene djece. To je oko 20 odsto od više od 950.000 ukupnog broja slučajeva te nedjelje.

Mnoga inficirana djeca oporaviće se kod kuće, ali će možda biti u kontaktu sa osobama koje su u mnogo većoj opasnosti, kaže doktor Jason Terk, pedijatar u Texasu. Terk je liječio 10-godišnjeg dečaka zaraženog Covidom, koji je dobro podnosio bolest. Međutim, dječakov otac se razbolio i umro.

"Smrt roditelja je tragična, ali je teško izmjeriti stres kroz koji prolazi mlada osoba u toj situaciji", zaključuje Terk.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG