Linkovi

Covid: Blizu šest miliona umrlih


Virus Outbreak 6 Million Deaths
Virus Outbreak 6 Million Deaths

Službeni globalni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 na rubu je brojke od šest miliona, naglašavajući da je pandemija, koja sada traje treću godinu, daleko od kraja.

Prekretnica je posljednji tragični podsjetnik na neumoljivu prirodu pandemije čak i dok ljudi skidaju maske, putovanja se nastavljaju i poduzeća se ponovno otvaraju diljem svijeta, javlja AP.

Broj umrlih, koji je objavilo Univerzitet Johns Hopkins, iznosio je 5.996.882 u nedjelju ujutro, a očekivalo se da će premašiti granicu od šest miliona kasnije tokom dana.

Udaljeni pacifički otoci, čija ih je izolacija štitila više od dvije godine, upravo se sada bore sa svojim prvim epidemijama i smrtima, potaknutim vrlo zaraznom varijantom omikrona.

Hong Kong, koji bilježi porast broja smrtnih slučajeva, testira svoju cjelokupnu populaciju od 7,5 miliona tri puta ovog mjeseca.

Kako je stopa smrtnosti i dalje visoka u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i drugim istočnoeuropskim zemljama, u regiju je stiglo više od milion izbjeglica iz Ukrajine, zemlje s lošom pokrivenošću vakcinacijom i visokim stopama slučajeva i smrti.

I unatoč svom bogatstvu i dostupnosti vakcina, Sjedinjene Države same se približavaju milionu prijavljenih smrtnih slučajeva.

Stope smrtnosti u svijetu i dalje su najviše među ljudima koji nisu vakcinisani protiv virusa, rekao je Tikki Pang, gostujući profesor na medicinskom fakultetu Nacionalnog sveučilišta u Singapuru i supredsjedatelj Azijsko-pacifičke imunizacijske koalicije.

"Ovo je bolest nevakcinisanih - pogledajte što se trenutno događa u Hong Kongu, zdravstveni sistem je preopterećen", rekao je Pang, bivši direktor istraživačke politike i suradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.
"Većina smrtnih slučajeva i teških slučajeva je u nevaksinicanom, ranjivom segmentu stanovništva."

Svijetu je trebalo sedam mjeseci da zabilježi prvi milion smrtnih slučajeva od virusa nakon što je pandemija počela početkom 2020.

Četiri mjeseca kasnije umrlo je još milion ljudi, a milion je umrlo svaka tri mjeseca od tada, sve dok broj smrtnih slučajeva nije dosegao pet milion u krajem oktobra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG