Linkovi

Broj stranih studenata u SAD-u na rekordnoj razini


Broj stranih studenata u SAD-u na rekordnoj razini
Broj stranih studenata u SAD-u na rekordnoj razini

Sveučilište Južne Kalifornije trenutno ima studente iz gotovo 115 zemalja svijeta - Indija vodi s oko 1,500 polaznika, a gotovo isto toliko ih je iz Kine. Ovo sveučilište, naime, ima najsnažnije veze s azijskim zemljama

Prošle godine više od 670 tisuća stranih studenata pohađalo je američka sveučilišta i koledže. Osmu godinu zaredom Sveučilište Južne Kalifornije vodi po broju stranih studenata. Zašto je ta obrazovna institucija toliko popularna?

U posebnoj predavaonici strani studenti susreću se sa svojim američkim kolegama. Instruktor Vincent Vigil kaže da strani studenti tako uče o životu u Americi i američkoj kulturi:

"Na taj način oni imaju interakciju s američkim studentima i mogu ih pitati bilo kakva jednostavna pitanja poput – što radiš u slobodno vrijeme ili zašto si izabrao upravo ovo sveučilište?"

Sveučilište Južne Kalifornije poznato je po svom sportskom programu, no studenti kažu da su se upisali ovdje zbog kvalitetnog akademskog programa. Primjerice, redatelj Ratova zvijezda, George Lucas, obrazovao se na filmskoj katedri sveučilišta. Neki studenti dolaze studirati biznis, primjenjene znanosti ili komunikacije, ili se pak upisuju u priznati Fakultet strojarstva. Ovo sveučilište ima oko 6,600 stranih studenata u redovnim akademskim programima. Tony Tambascia vodi Ured za odnose sa stranim studentima. Kako kaže, ovo se sveučilište aktivno propagira u inozemstvu:

"Trenutno imamo studente iz gotovo 115 zemalja svijeta. Indija vodi s oko 1,500 polaznika, a gotovo isto toliko imamo studenata iz Kine."

Za američka sveučilišta strane vlade osiguravaju novac za školarinu. Za dodiplomske studije polaznici trebaju platiti punu cijenu studija. Samo mali postotak dobiva financijsku pomoć. Strani studenti, također, proširuju kvalitetu kandidata koji se prijavljuju. Katherine Harrington, dekanica za upise u dodiplomske studije kaže da ovo sveučilište ima najsnažnije veze s azijskim zemljama.

"Ljudi sa svih strana Azije povijesno su pohađali Sveučilište Južne Kalifornije i tako da ovdje postoji element naslijeđa."

Jedan japanski student bio je u generaciji 1890. godine. Danas, studentica Yuan Si Zhao iz Pekinga radi na magisteriju iz komunikacijskog menadžmenta:

"Imam dosta prijatelja koji su došli na ovo sveučilište. To je glavni razlog zašto sam se ja htjela ovdje upisati. Jedan od prijatelja moje obitelji preporučio je ovo sveučilište dok sam ja bila još mala."

Jedan od elemenata koji privlači studente je ugodna kalifornijska klima, no Bikramjeet Singh Grewal iz Indije kaže da više vremena provodi s knjigama nego zabavljajući se na otvorenom:

"Nemam previše zabave jer imam dosta obaveza. Drugi put obaveze imaju moji prijatelji…"

On kaže da su ga zahtjevni obrazovni program i međunarodna atmosfera pripremili za diplomiranje i kasniji život.

XS
SM
MD
LG