Linkovi

Broj slučajeva COVID19 pada u 49 od 50 američkih država


ARHIVA - Medicinska sestra na kovid odeljenju u Los Anđelesu (Foto: AP/Jae C. Hong)
ARHIVA - Medicinska sestra na kovid odeljenju u Los Anđelesu (Foto: AP/Jae C. Hong)

Broj novozaraženih od kovida u Sjedinjenim Državama pada u 49 od 50 saveznih država, dok se broj žrtava približava još jednom sumornom rekordu - 900.000, prenosi agencija AP.

Ukupan broj izgubljenih života u pandemiji u SAD je bio 897.000 u petak, dok je žrtava prosječno više od 2.400 dnevno, koliko je bilo i prošle zime kada je tek počinjala kampanja vakcinacije.

Novozaraženih dnevno je manje za gotovo pola miliona širom zemlje u odnosu na sredinu januara, sa trendom pada u svim američkim državama osim Mejnu. Pao je i broj zaraženih Amerikanaca u bolnicama za 15 odsto tokom istog perioda, na oko 124.000.

Broj smrtnih slučajeva i dalje raste u najmanje 35 država, što odražava period između trenutka kada se žrtve zaraze i kada podlegnu bolesti.

Međutim, aktuelni trendovi ulivaju nadu zdravstvenim zvaničnicima da najgore prolazi, iako upozoravaju da bi situuacija mogla ponovo da se pogorša i da se pojave opasne nove varijante.

U okrugu Los Anđeles za nekoliko nedelja bi moglo da bude ukinuto obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru, najavila je u četvrtak direktorka za javno zdravlje Barbara Ferer. Međutim, malo je vjerovatno da će se to dogoditi prije Superbowla 13. februara, kada se očekuje da će na stadionu u Los Anđelesu biti i do 100.000 navijača.

Ferer je rekla da broj zaraženih i hospitalizacija u najvećem okrugu u Kaliforniji opada, a da bi uskoro to mogao da bude slučaj i sa žrtvama.

"Međutim, to ne znači da je pandemija završena ili da je stopa prenošenja niska, ili da u budućnosti neće biti nepredvidivih talasa pandemije", upozorila je Ferer.

Manje novozaraženih i hospitalizacija je i u Arizoni, ali i broj žrtava i dalje raste. U Ajovi, guvernerka Kim Rejnolds zatražila je da se ukine vanredno stanje zbog pandemije, što će dovesti do ograničenog objavljivanja zdravstvenih podataka.

Ukupno, broj novih slučajeva u Americi pao je sa rekordnog prosjeka od više od 800.000 dnevno sredinom januara na oko 357.000.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG