Linkovi

Broj oboljelih u Srbiji 659, pušten nulti pacijent


U Srbiji za sada 659 obolelih od virusa koji je zahvatio veći deo sveta, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
U Srbiji za sada 659 obolelih od virusa koji je zahvatio veći deo sveta, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)

Prema posljednjim podacima sa sajta https://covid19.rs/ registrovano je ukupno 659 oboljelih od virusa, a Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je još dva smrtna slučaja, prenose mediji u Beogradu.

Od posljednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 371 osobe od kojih je 131 pozitivno i 240 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2086 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Takođe, zbog lijepog vremena i velikog broja građana na ulicama ministar Lončar je najavio dodatne mjere i produženje policijskog časa za vikend.

Nulti pacijent

Nulti pacijent u Republici Srbiji, kod koga je 6. marta potvrđeno da je obolio od korona virusa COVID-19, poslije neophodnog perioda liječenja i u sada dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno liječenje i oporavak. Ovo je treći pacijent koji se liječio u KCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno liječenje, saopštio je Klinički centar Vojvodine (KCV).

Privremena bolnica

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas će početi da prima prve pacijente oboljele od novog virusa korona sa lakšim tegobama, navode mediji u Beogradu.

U objekte na sajmu moći će da uđu isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je prostor dezinfikovan i spreman za liječenje oboljelih.

Prostor za boravak zaraženih obezbijeđen je u halama 1, 3, 4 i 5, a Vojska Srbije je dopremila oko 3.000 kreveta i ormarića, prostor između kreveta je ograđen paravanima, a na galerijama hala biće ljekarske ordinacije sa rendgen aparatima.

Osim ljekara specijalista, u privremenoj bolnici biće i psiholozi.

Na sajmu su obezbijeđeni svi sanitarni uslovi, pacijentima će se u tom prostoru dopremati i hrana, konstantna temperatura u objektu biće 20 stepeni, a osim toga, sajam je pokriven wi-fi signalom.

Lista svih stvari koje pacijenti mogu da ponesu sa sobom tokom liječenja u privremenoj bolnici biće objavljena na sajtu covid19.rs .

Najavljeno je masovno testiranje osoba sumnjivih na COVID-19, te se očekuje da će na taj način biti otkriven veliki broj zaraženih.

Očekuje se da će liječenje pacijenata sa lakšim simptomima trajati između 14 i 28 dana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG