Linkovi

Broj mrtvih u tajfunu popeo se na 70 na Filipinima i u Kini


Žena trči po kišnoj oluji dok se približava tajfun Mangkhut, Shenzhen, Kina, 16. septembar 2018.

Broj nastradalih u tajfunu Manghut koji je pogodio Filipine i Kinu porastao je na najmanje 70 a desetine se vode kao nestalo, saopštile su vlasti te dvije zemlje.

Manghut je oslabio na tropsku oluju i danas se kreće dublje unutar kopna južne Kine gdje se očekuje da će jake kiše i vjetrovi trajati još sutra. Filipinska policija saopštila je da je sa današnjim danom do podne po lokalnom vremenu broj mrtvih porastao na 65, da je 43 ljudi nestalo a 64 je povrijeđeno.

Kineske vlasti prijavile su nastradale od srušenog drveća i građevinskog materijala u Guangdongu, kineskom proizvodnom centru. Olujni vjetrovi i dalje danas djeluju na južnoj obali Kine i provincijama Guangdong, Guangsi i Hainan i kiša i jaki vetrovi će trajati još tokom cijelog sutrašnjeg dana.

Mnogi od nestalih na Filipinima su rudari zlata i njihove porodice za koje se strahuje da su zatrpani ispod klizišta u selu u provinciji Benguet.

Na Filipinima Manghut je izazvao klizišta i rušio zgrade.

Tajfun je udario sjeverne Filipine u subotu a u nedjelju stigao do južne Kine. To je najsnažniji tajfun koji je pogodio Hongkong od 1979. godine praćen vjetrovima od 195 kilometara na sat.

XS
SM
MD
LG