Linkovi

Broj mrtvih u tajfunu popeo se na 70 na Filipinima i u Kini


Žena trči po kišnoj oluji dok se približava tajfun Mangkhut, Shenzhen, Kina, 16. septembar 2018.
Žena trči po kišnoj oluji dok se približava tajfun Mangkhut, Shenzhen, Kina, 16. septembar 2018.

Broj nastradalih u tajfunu Manghut koji je pogodio Filipine i Kinu porastao je na najmanje 70 a desetine se vode kao nestalo, saopštile su vlasti te dvije zemlje.

Manghut je oslabio na tropsku oluju i danas se kreće dublje unutar kopna južne Kine gdje se očekuje da će jake kiše i vjetrovi trajati još sutra. Filipinska policija saopštila je da je sa današnjim danom do podne po lokalnom vremenu broj mrtvih porastao na 65, da je 43 ljudi nestalo a 64 je povrijeđeno.

Kineske vlasti prijavile su nastradale od srušenog drveća i građevinskog materijala u Guangdongu, kineskom proizvodnom centru. Olujni vjetrovi i dalje danas djeluju na južnoj obali Kine i provincijama Guangdong, Guangsi i Hainan i kiša i jaki vetrovi će trajati još tokom cijelog sutrašnjeg dana.

Mnogi od nestalih na Filipinima su rudari zlata i njihove porodice za koje se strahuje da su zatrpani ispod klizišta u selu u provinciji Benguet.

Na Filipinima Manghut je izazvao klizišta i rušio zgrade.

Tajfun je udario sjeverne Filipine u subotu a u nedjelju stigao do južne Kine. To je najsnažniji tajfun koji je pogodio Hongkong od 1979. godine praćen vjetrovima od 195 kilometara na sat.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG