Linkovi

Broj mrtvih u erupciji vulkana u Guatemali porastao na najmanje 69


Erupcija vulkana Fuego, 3. juna 2018.
Erupcija vulkana Fuego, 3. juna 2018.

Preživjeli u erupciji vulkana Fuego u Guatemali počinju da oplakuju nekoliko mrtvih koji su mogli da budu identifikovani u utorak, nakon što su sedimenti lave, gasa i dijelovi stijena ubili najmanje 60 ljudi i prekrili obližnja sela slojevima pepela i blata.

Snimci lokalne televizije pokazuju ljude u žalosti kako hodaju ulicama i nose sanduke sa tijelima stradalih.

Dok spasioci nastavljaju da tragaju za preživjelima, vlasti podižu prijavljeni broj mrtvih, dok se sve više tijela izvlači iz ruševina u selima koja su najteže pogođena. Oni tvrde da se očekuje da će broj žrtava dalje rasti.

Zvaničnici zaduženi za katastrofe kažu da je erupcija u nedjelju pogodila više od milion ljudi, sa 3.265 evakuisanih iz oblasti oko vulkana i 20 povrijeđenih koji su prevezeni u medicinske ustanove.

Ekipe, koje pomažu ljudima u provincijama Escuintla, Sacatepéquez i Chimaltenango, izvode operacije tragajući za nestalim ljudima.

"Rijeka lave prelila se preko korita i pogodila selo Rodeo. Tamo ima povrijeđenih, spaljenih i mrtvih ljudi", rekao je nacionalni koordinator za katastrofe Sergio Cabanas preko radija. "Evakuišemo i spašavamo ljude".

Kovčeg poginulog prekriven cvijećem, u gradu San Juan Alotenango, Guatemala, 4. juna 2018.
Kovčeg poginulog prekriven cvijećem, u gradu San Juan Alotenango, Guatemala, 4. juna 2018.

Direktor Nacionalnog instituta za forenzičke nauke Guatemale rekao je da je 17 žrtava do sada identifikovano. Temperature lave dostižu 700 stepeni Celzijusovih, čineći identifikaciju poginulih ekstremno teškom.

"Imamo puno problema u identifikovanju, pošto su neki od poginulih izgubili otiske prstiju. Moraćmo da sprovedemo druge antropološke metode i ukoliko bude moguće, da uzmemo DNK uzorke kako bismo ih identifikovali", rekao je Fanuel Garcia.

Fuego je lociran na 44 kilometra jugozapadno od glavnog grada, Guatemala Cityja, i blizu je grada Antigua, koji je popularna turistička destinacija.

Međunarodni aerodrom ponovo je otvoren u ponedjeljak, nakon što je bio zatvoren zbog opasnosti koju po avione donosi vulkanski pepeo.

UN izdale su saopštenje u kome se kaže da je generalni sekretar Antonio Guterres duboko ožalošćen tragičnim gubitkom života i značajnom štetom koju je izazvao vulkan El Fuego, te da su UN spremne da podrže nacionalne napore na spašavanju i pružanju pomoći.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG