Linkovi

Broj američkih vojnika u Iraku ispod 50 tisuća


Današnja objava dolazi u vrijeme kontinuirane bitke za formiranje nove vlade, pet mjeseci nakon spornih izbora

Američka vojska je priopćila da je broj njenih vojnika u Iraku pao na ispod 50 tisuća – najmanje od početka invazije koji su predvodile Sjedinjene Države na ovu zemlju 2003. godine. Predsjednik barack Obama je obećao smanjivanje broja vojnika odmah nakon što je stupio na dužnost. Također je potvrdio raniji sporazum da se povuku svi američki vojnici iz Iraka do kraja sljedeće godine.

Međutim, odredbe tog sporazuma su pomalo nejasne. Američke postrojbe će se nalaziti na ključnim položajima u Bagdadu ove godine, dugo nakon što je u lipnju prošle godine najavljeno da su se povukle iz iračkih gradova. Današnja objava dolazi u vrijeme kontinuirane bitke za formiranje nove vlade, pet mjeseci nakon spornih izbora. Nedavno intenziviranje nasilja povećalo je strahovanja da bi povlačenje, zajedno s političkim vakuumom, moglo dodatni osokoliti pobunjenike.

U međuvremenu je američki dopredsjednik Joe Biden izjavio da su Iračani spremni voditi svoju zemlju te da će Sjedinjene Države ostati angažirane u Iraku i nakon što se borbena misija okonča na kraju ovog mjeseca. Gospodin Biden je odbacio kritike da će povlačenje tisuća američkih vojnika dovesti do povećanog nasilja. Američki je dopredsjednik naglasio da su nastojanja sunitskih ekstremista iz terorističke mreže al-Qaida te iranske vlade da pojača sektaške sukobe – u potpunosti propala. Šijitski utjecaj u Iraku je nazvao „uveličanim“ unatoč tome što je Teheran utrošio 100 milijuna dolara tijekom kampanje za posljednje iračke parlamentarne izbore.

XS
SM
MD
LG