Linkovi

Ovog vikenda, Tony nam je u mislima


Antiga primeira-ministra Margaret Thatcher num momento de reflexão (Londres, 1987)
Antiga primeira-ministra Margaret Thatcher num momento de reflexão (Londres, 1987)
U nedjelju, 10. lipnja, u povijesnoj brodvejskoj kino i koncertnoj dvorani Beacon Theatre, u New Yorku, inače dobro poznatoj ljubiteljima rocka po kultnim nastupima Allman Brothers Banda punih 20 godina, održana će biti 66. po redu dodjela prestižne kazališne nagrade Tony, ekvivalent filmskog Oscara, za sezonu 2011./2012. godina.

Nagrada ime nosi po kazališnoj glumici, redateljici i producentici Antoinette Perry, a ustanovila ju je, 1947. godine, i otada ju sponzorira, organizacija American Theatre Wing, čija misija je “podržavanje izvrsnosti i obrazovanja u kazališnoj umjetnosti.”

Adaptacija jednog kultnog indie-pop filma, nova verzija jednog američkog klasika, jedna nostalgična glazbena komedija... među vodećim su ovogodišnjim kandidatima za Tonyja.

Nominacije su objavljene još početkom svibnja; sa jedanaest, predvodi novi musical Once, temeljen na istoimenom filmu, irskoj glazbenoj romansi iz 2007. godine – topla priča o jednom dublinskom uličnom glazbeniku i doseljenici iz Češke. On je gitarist, ona svira klavir; zbližava ih zajednička ljubav prema glazbi. Neočekivano prijateljstvo i suradnja, sklopljeni u Dublinu, prerastaju u snažnu iako kompliciranu ljubavnu vezu. Musical Once trebao bi, zbog svoje kreativnosti i originalnosti, kao od šale odnijeti nagradu Tony, ali glasači za Tonyja, njih oko 750, iz redova raznih brodvejskih, njujorških i američkih kazališnih udruga, odbora i vijeća mogli bi svoje glasove ipak dati sve-američkom, energičnom musicalu Newsies (osam nominacija), temeljenom također na istoimenom filmu (koji uživa nešto poput kultnog sljedbeništva), filmu iz 1992. godine, redatelja Kennyja Ortege. Istinska priča o uličnim prodavačima novina, beskućnicima i siročadi, koji su, ustavši protiv svojih pohlepnih bossova, poput Josepha Pulitzera i Williama Randolpha Hearsta, organizirali štrajk prodavača novina u New Yorku, 1899. godine. Glas “za” ili “protiv” musicala Newsies, značit će, po mišljenju nekih kritičara, i glas “za” ili “protiv” načina na koji je Disney promijenio Broadway – naime, Newsies je Disney musical i kao takav privlačan turistima i kao takav vječno može ostati na daskama Broadwaya.

Uz spomenute, u kategoriji najboljeg novog musicala nominirani su još i: Nice Work If You Can Get It, inspiriran najpoznatijim kompozicijama George i Ire Gershwina, nominiran za deset nagrada Tony, te Leap of Faith, priča o honorarnom putujućem propovjedniku i stalnom con-manu – varalici, folirantu i maheru – ali već je prestao s prikazivanjem unatoč ogromnom talentu njegove zvijezde Raula Esparze.

Razvikani rock musical Spiderman Turn Off the Dark, za koji su glazbu napisali Bono i The Edge, dobio je samo dvije nominacije za Tonyja i to u kategorijama za najbolju kostimografiju i najbolji scenski dizajn pa su se razočarani producenti odlučili za slatku osvetu: na dan dodjele Tonyja, dat će posebnu poslijepodnevnu predstavu s besplatnim ulazom za svakoga kome je ime Tony, Toni, Anthony, Antonio ili Antoinette i tako “dobiti više Tonyja od bilo kojeg drugog brodvejskog showa.”

Za kategoriju starog musicala u novoj verziji nominirani su: Evita, iz 1979. i Jesus Christ Superstar, iz 1971. godine, oba Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea pa će, kažu prognozeri, jednostavno “poništiti” jedan drugoga, zatim The Gershwin’s Porgy and Bess, musical koji je imao više brodvejskih produkcija, prvu još 1935. godine, te Follies, musical iz 1971. godine, na glazbu i tekst Stephena Sondheima.

Follies je dobio osam, The Gershwin’s Porgy and Bess – deset nominacija. Prvi je favorit iako bi drugi trebao biti dobitnik Tonyja za najbolji revival musical sezone 2011./2012.

Sva četiri kazališna komada nominirana za Tonyja započela su sa svojim prikazivanjem u off-Broadway kazalištima. Za duhovitu i domišljatu, politički zanimljivu dramu Clybourne Park, za koju je autor Bruce Norris dobio Pulitzerovu nagradu prošle godine, kažu da bi trebala biti i da će najvjerojatnije biti dobitnik Tonyja. Uz nju, za Tonyja su još nominirani Other Desert Cities, finalist za ovogodišnjeg Pulitzera, drama Jona Robina Baitza o obitelji s dijametralno suprotnim političkim gledištima, koja je dobila već niz priznanja, zatim, s najvećim brojem nominacija, ukupno devet, Peter and the Starcatcher, temeljen na dječjem romanu Davea Barryja i Ridleyja Pearsona, pozadinska priča o Peteru Panu, u maštovitoj i izuzetno nadahnutoj kazališnoj adaptaciji Ricka Elicea, i zločesta, erotična Venus in Fur, Davida Ivesa.

U kategoriji “Best Revival of a Play” neki su dobro poznati naslovi - Death of a Salesman, remekdjelo Arthura Millera, prvi put prikazan na Broadwayu 1949. godine, sada u režiji slavnog Mikea Nicholsa, dobitnika već osam Tonyja; The Best Man, politička drama Gorea Vidala, pravovremeni revival jer radnja se odvija u ljeto 1960., u Philadelphiji, gdje se održava predsjednička konvencija – beskrupulozni kandidat Joseph Cantwell vjerski je zatucan i licemjer, William Russell, liberalni kandidat, simpatičan je, uvjerljiv i duhovit; zatim Master Class, drama Terrencea McNallyja, nagrađena Tonyjem 1996. godine; te jednočinka Wit, Margaret Edson, o posljednim satima dr. Vivian Bearing, sveučilišne profesorice engleskog jezika koja umire od ovarijskog karcinoma.

James Earl Jones (The Best Man), Philip Seymour Hoffman (Death of a Salesman), James Corden (One Man, Two Guvnors), Frank Langella (Man and Boy) i John Lithgow (The Columnist) nominirani su za Tonyja u kategoriji najboljeg glumca (favorit je Philip Seymour Hoffmann, iako je Lithgowa, Langellu i Jonesa vrijedno gledati u bilo čemu, bilo kada!), a za najbolju glumicu nominirane su: Cynthia Nixon (Wit), Linda Lavin (The Lyons), Stockard Channing (Other Desert Cities), Tracie Bennett (Britanka, fenomenalna u ulozi Judy Garland, u End of the Rainbow) i sexy Nina Arianda (Venus in Fur). Mišljenje većine kritičara je da svih pet žena zaslužuje Tonyja. Takva je ovogodišnja ženska glumačka snaga Broadwaya!

A u kategorijama najboljeg glumca/glumice u musicalu? Nominacije su dobili Danny Burstein (Follies), Jeremy Jordan (Newsies), Steve Kazee (Once), Norm Lewis (The Gershwin’s Porgy and Bess) i Ron Raines (Once), odnosno – Laura Osnes (Bonnie and Clyde), Kelli O’Hara (Nice Work If You Can Get It), Cristin Milioti (Once), Audra McDonald (The Gerhswin’s Porgy and Bess) i Jan Maxwell (Follies). U prvoj kategoriji, šanse su, kažu, svima širom otvorene; u drugoj, sve upućuje na Audru McDonald, čija Bess je nezaboravna, njezina nježnost jednako snažna kao što je duboka njezina bol, u uspavanki “Summertime,” na kraju musicala.

Nagrada Tony dodjeljuje se u 26 kategorija. Uručeno će, kao i uvijek, biti i nekoliko posebnih Tonyja – jedan Hughu Jackmanu, za njegov doprinos zajednici Broadwaya (njegov ogroman umjetnički i komercijalni uspjeh Hugh Jackman: Back on Broadway, kao koncert nije bio kvalificiran za Tony nominaciju), a jedan će dobiti Actors’ Equity Association, uz stotu godišnjicu svojeg postojanja. Nagrada Isabelle Stevenson (nazvana prema jednoj od najpoznatijih ličnosti američkog teatra, ženi koja je više od 30 godina bila predsjednica American Theater Wing, Američkog kazališnog krila) bit će uručena slavnoj Bernadette Peters, dobitnici inače sedam nagrada Tony, ali sada će nagrađen biti njezin humanitarni rad.

Protekle kazališne sezone na Broadwayu je bila postavljena 41 nova predstava, zarada od prodaje ulaznica iznosila je rekordnih milijardu i 139 milijuna dolara. Brodvejske su predstave privukle preko 12 milijuna gledatelja.
XS
SM
MD
LG