Linkovi

Novi pokušaj začepljivanja oštećene naftne bušotine - tek za tjedan dana


Čelna savjetnica Bijele kuće za ekologiju Carol Browner je nesreću na bušotini British Petroleuma nazvala 'vjerojatno najvećom ekološkom katastrofom u povijesti Sjedinjenih Država.'

Naftna korporacija British Petroleum najavila je novi plan koji bi trebao dovesti do začepljivanja oštećene naftne bušotine u Meksičkom zaljevu koja već više od šest tjedana onečišćava obalne vode na jugu Sjedinjenih Država. Novi će se plan početi provoditi tek za oko tjedan dana, koliko će trajati pripreme za njega – objavljeno je u BP-ju.

Plan predviđa korištenje robota koji bi na dubini od kilometar i pol trebali prepiliti oštećene cjevovode te nakon toga na njih postaviti novoizgrađenu spravu koja bi ih trebala konačno i začepiti.

Izvršni direktor British Petroleuma Bob Dudley izjavio je da ne može pružiti jamstva da će ovaj plan na kraju biti uspješan.

Čelna savjetnica Bijele kuće za ekologiju, Carol Browner, upozorila je da bi na početku provedbe ovog plana, istjecanje nafte moglo biti povećano za oko petinu.

Carol Browner je nesreću na bušotini British Petroleuma nazvala 'vjerojatno najvećom ekološkom katastrofom u povijesti Sjedinjenih Država.'

XS
SM
MD
LG